Çene KaslarıÇene kasları, birkaç farklı kas grubundan oluşur ve bu kaslar arasında en önemlilerinden biri masseter kasıdır. Masseter kası çiğneme fonksiyonunda hayati bir rol oynar ve oldukça güçlü bir kas grubudur. Çene kasları, testosteron hormonunun etkisiyle erkeklerde kadınlara göre daha fazla gelişebilir. Genellikle çiğneme, konuşma ve esneme gibi ağız hareketlerinde bu kaslara ihtiyaç duyulur. Erkeklerde belirgin ve kemikli bir yüz yapısı sağlar. Ancak fitness salonlarında çene kaslarını geliştiren erkekler görmek pek olası değildir. Aşırı derecede sakız çiğnemek, çene kaslarının gelişmesini sağlayabilir. Tıpkı ağırlık kaldırarak diğer kaslarımızı geliştirebildiğimiz gibi, çene kaslarını da çeşitli egzersizlerle geliştirebiliriz. Çene Kası RahatsızlıklarıÇene kaslarında kişiye bağlı veya bağımsız bazı rahatsızlıklar görülebilir. Örneğin, hipertrofi olarak adlandırılan ve dokunun aşırı büyümesine neden olan bir rahatsızlık çene kaslarında da görülebilir. Bu durum genellikle doğuştan gelen bir hastalıktır. Dünya genelinde belirgin yüz hatlarına sahip olmak için estetik cerrahiye başvuran birçok insan bulunmaktadır. Yaş ilerledikçe çene kaslarına bağlı olarak alt çenede sarkma meydana gelebilir. Bu durumu yavaşlatmak veya geriletmek için çene egzersizleri veya çeneye uygulanabilecek masaj teknikleri mevcuttur. Aşırı stres ya da dişlerin sıkılması, kaslarda spazma neden olabilir. Çene kaslarında oluşabilecek rahatsızlıklar çene ekleminin fonksiyonunu etkileyebilir. Çene Kası Tedavisi Nasıl Yapılır?Çene kası ameliyatında kasa müdahale ağız içerisinden yapılabilir. Sorunlu olan bölgeden bir miktar kas alınabilir. Ancak ilerlemiş vakalarda çene kemiğine müdahale etmek gerekebilir. Başka bir tedavi yöntemi ise botoks uygulamasıdır. Sorunun büyük olmadığı durumlarda çene kasına botoks uygulanarak kasın gevşemesi sağlanabilir. Bu müdahaleyle kas küçülerek daha yumuşak bir hal alır. Erkeklerde ise durum biraz farklı olabilir; implant tedavisiyle çene kasları daha keskin bir hale getirilebilir. Çene Kası Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?Çene kasına yapılan operasyonlar basit gibi görünse de, profesyonel olmayan ellerde ciddi sakatlıklara neden olabilir. Ameliyat esnasında çene kaslarından geçen sinirlerde oluşabilecek bir hasar, ciddi sonuçlar doğurabilir. Bunlardan en önemlisi ise yüzde felç oluşma riskidir.
|
Kolay gelsin. Yaklaşık iki yıldır özellikle de yemek yerken çenemin sol tarafında sürekli sesler geliyor. Dışarıda yemek yemek tam bir çile haline geliyo . Ayrıca seslerin yanında ağrıda oluyo. Doktor emar çekti ve kireçlenme var diyip bir hap ile yolladı. Ancak hala devam ediyo sesler ve ağrılar. Bu sorun çözülebilirmi?
Cevap yazSelamet bey, yaşadığınız durum gerçekten rahatsız edici olabilir. Çene eklem sorunları bazen uzun süreli tedavi gerektirebilir. Doktorunuzun önerdiği ilaçlar ve tedavi yöntemleri ilk aşamada yeterli gelmemiş olabilir. Bu tür sorunlar için genellikle bir diş hekimi veya çene cerrahına danışmak faydalı olabilir. Ayrıca, fizik tedavi, çene egzersizleri veya ısıl tedavi gibi yöntemler de bazen rahatlama sağlayabilir. Alternatif olarak, ikinci bir görüş almak da iyi bir seçenek olabilir. Sağlığınızla ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda mutlaka uzman bir doktora başvurmanız en doğrusudur. Umarım en kısa zamanda şikayetlerinizden kurtulursunuz. Geçmiş olsun.
Merhaba selamet bey, çene kireçlenmesi şikayetleriniz için bir ortopedi uzmanına muayene olup mr çekilir. Sonuca göre uygulanacak tedaviye karar verilir. Sağlıklı günler dilerim.