Biceps Kası, vücudumuzun en hareketli kaslarından olan Biceps kası, homerus kemiğine paralel uzanan kasımız olup, Pazu olarak bildiğimiz kastır. Özellikle erkeklerin güçlü görünmek şişirmeye çalıştığı bu biceps kası, kısa oluşu ve kolay şekil alması nedeni ile en çok yüklenilen kaslardandır. Bu kasın üzerine çok oynanması ve sürekli çalışmak zorunda kalması biceps'in özellikle kemik ile temas eden yerlerinde çeşitli sorunların çıkmasına neden olabilir.
Biceps kasının yapısı, üç çizgili kas grubundan oluşur. Bunlardan, bicepsin büyük kasını oluşturan Biceps Branchii; ön kol kemiği radius ile scapulanın çıkıntı kısmında bulunan kas düzeneğidir. Biceps kol kas demetinin üçte birini oluşturur. Bir başka bölümü ise Brachiallis kısmıdır; bu kasın başlangıç yeri el bileğidir. Buradan homerus kemiğini ile dirseğin birleştiği yere kadar uzanır ve burada sonlanır.
Esnek yapısı nedeni ile ön kolda fleksör özelliği vardır. Biceps'in son üçüncü kısmı ise Coracobrachialis kasıdır. Üçlü kas demetinin en incesidir. Adını Scapula (kürek kemiği) üzerinde bulunan Coracoid çıkıntısından alır. Coracıid çıkıntısı ile homerus kemiği arasında çalışarak kolun gövdeye doğru çekilmesini sağlar.
Biceps kası'nın her bölümü kendine göre özellikleri olmasına rağmen en fonksiyonel olan kas Carocabrachialis bölümüdür. Çünkü bu bölüm ile temel hareketlerden olan dönme hareketi sadece bu bölüm ile sağlanır.
Biceps kasının geliştirilmesi;
Biceps kası iri görünmesi kolların iyi görünmesini sağlamaz. İyi bir görüntü elde etmek için kol kaslarının hepsinin çalıştırılması gerekir. Genel olarak sırt kaslarının hareket etmesi için biceps kasının zorunlu olarak çalışması gerekir. Bu kas grubunu çalıştırmadan önce ısınma ve adaptasyon hareketleri yapılması gerekir. Bunun için ilk yapılması gereken vücudun tamamen ısınması içen 3 km. koşu olmalıdır. Daha sonra adaptasyon için kollar yüksek bir yerden tutulmalı ve ayaklar yavaşça dizlerden kırılarak, yer ile teması kesilmelidir. Bu kol kasları, bağ dokuları ve tentonların ani hareketlere karşı uyanık olmasını sağlayacak ve gereksiz sakatlanmalara önlem olacaktır.
Isınma ve adaptasyondan sonra 4 aşamalı egzersizlere başlanır. Elimize aldığımız 1'er kiloluk dambıllar ile önce sağ kol sonra sol kol katlanır. Bu hareketler homerus ve radius kemiklerinin açısını daraltan ve artıran harekettir. Her hareket bir saniyede yapacak şekilde 16 defa yapılır.
Yaklaşık iki dakika bekledikten sonra ikinci aşamaya geçilir. Bu defa ikişer kiloluk ağırlıklar kullanılır ve yukarıdaki standartlarda 16 defa yapılır. Yorgunluk ve acı hissi oluşursa mutlaka bırakılmılıdır.
Yine iki dakika sonra üçüncü aşamaya geçilir ve dört kiloluk dambıllar ile saniyede bir kere olmak üzere 16 hareket yapılarak hareketler sonlandırılır.
Biceps kası rahatsızlıkları; Başta barfiks hareketi olmak üzere biceps kaslarına fazla yüklenmek biceps tendonunda sorun oluşmasına neden olur. Ayrıca omuzda bulunan oynamaz ekleminde zarar görmesine neden olunabilir. Bu durum biceps tendinit diye adlandırılır. Rahatsızlık başladığında kol hareketlerinin kısıtlanması esastır. İlerlemiş vakalarda ameliyat gerekir.