SCM KasıBoynun her iki yanında bulunan ve boynun sağa ve sola hareket etmesini sağlayan kas, SCM olarak bilinir. SCM'nin tam adı sternocleidomastoid kasıdır. Bu kas, ismini üzerinde bulunduğu kemiklerin anatomik isimlerinden almıştır: sternum (göğüs kemiği), kleido (köprücük kemiği) ve mastoid (kulak arkasındaki kemik çıkıntısı). SCM kası, boynu uyarının geldiği tarafa eğer. Bu durum, kas tek taraflı uyarıldığında geçerlidir. Sternocleidomastoid kası, çift taraflı olarak uyarıldığında, sırt ve ense kaslarının birlikte çalışmasına neden olarak boynun dik durmasını sağlar. Baş arkaya, boyun ise ön kısma doğru çıkar ve bu görünüme "turna boynu" denir. SCM Kası ve TravmalarSCM kası dışarıdan gelen darbeler ve travmalar sonucu sinir zedelenmesine yol açabilir. Bu zedelenme, duyu ve motor sistemini etkileyebilir ve yaşamı tehdit eden ciddi şok tablolarına neden olabilir. SCM kasının sternuma yapışan baş kısmı tendon şeklindedir ve sternocleidomastoid kası kasıldığında daha belirgin hale gelir. SCM Kası KısalığıSCM kası, tek taraflı olarak kısaldığında "tortikollis" adı verilen eğri boyun hastalığı ortaya çıkar. Tortikollis hastalığında, sternocleidomastoid kasında doğum sırasında bir zorlanma veya beslenme düzeninin bozulması nedeniyle, genellikle ilk aylarda sternocleidomastoid kası elle palpe edildiğinde bir kitle hissedilir. Bu kitle birkaç ay içinde kaybolur. Ancak sternocleidomastoid kasında kısalık ve kontraktür gelişir. Tek taraflı kısalmış olan sternocleidomastoid kası çekilir ve bunun sonucunda baş bu kısma doğru eğilir, yüz ise sağlıklı olan tarafa döner. Belirleyici ve tam teşhis koymak için mutlaka kulak burun boğaz muayeneleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Boyunda meydana gelen eğriliğin nedeninin sadece sternocleidomastoid kasının kısalığına bağlı olduğunu düşünmek yanıltıcı olabilir. Boyunda eğriliğe neden olan birçok sebep bulunmaktadır. SCM kası üzerinde oluşan şişlik, yetişkinlere kıyasla bebeklerde daha fazla görülür. SCM Kası Tedavisi Nasıl Yapılır?SCM kasının kısalığının tedavisinde öncelikli olarak ameliyatsız tedavi düşünülür. Bu tedavi yönteminde hastaya boyun için çeşitli egzersizler yaptırılır. Her gün düzenli olarak yapılan bu egzersizler sonucunda tedaviye karşı olumlu bir ilerleme kaydedilemezse, cerrahi tedavi uygulanır. SCM kası ile ilgili tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Sonuç olarak, SCM kasının sağlığı ve işlevi, boyun hareketliliği ve genel postür için kritiktir. SCM kasının kısalığı veya zedelenmesi, ciddi sağlık problemlerine yol açabilir, bu nedenle erken teşhis ve uygun tedavi önemlidir. |
Boynumda tek taraflı bir ağrı ve sertlik hissetmeye başladım, bu durumu yaşayan var mı? SCM kası kısalığı olabilir mi? Hangi tedavi yöntemlerini önerirsiniz?
Cevap yazMerhaba Sipar,
Boynunda tek taraflı ağrı ve sertlik yaşaman SCM (Sternokleidomastoid) kası kısalığından kaynaklanabilir. Bu kas, başının ve boynunun hareketlerinden sorumlu olduğu için kasıldığında ağrı ve hareket kısıtlamasına neden olabilir.
Tedavi yöntemleri arasında şunları deneyebilirsin:
1. İyi bir duruş ve ergonomi sağlamak: Bilgisayar kullanırken veya uzun süre otururken doğru duruşu korumaya özen göster.
2. İlgili kası germe egzersizleri: SCM kasını germek için başını yavaşça karşı tarafa eğebilirsin. Bu egzersizleri yavaş ve kontrollü bir şekilde yap.
3. Sıcak veya soğuk kompres: İlk 48 saat boyunca soğuk kompres uygulayabilir, daha sonrasında sıcak kompres ile kasları rahatlatarak ağrıyı hafifletebilirsin.
4. Masaj ve fizyoterapi: Profesyonel bir masaj terapisti ya da fizyoterapistten yardım alarak kaslarını rahatlattırabilirsin.
5. İlaç kullanımı: Doktor kontrolünde, kas gevşeticiler ya da ağrı kesiciler kullanabilirsin.
Eğer ağrın devamlılık gösteriyorsa veya şiddetleniyorsa, bir doktora başvurmanı tavsiye ederim.
Sağlıklı günler dilerim!