Kas kaybı; Belirli metabolik rahatsızlıklar ve kronik hastalıklar sonucu insanlar kas kaybı yaşayabilirler. Kas kaybının bir çok nedeni olabilir. Sağlıklı bir insanda kas kaybının çeşitli nedenleri olabilir.
Kas kaybı nedenleri;
Beslenme bozukluğuna bağlı kas kaybı; yetersin protein, karbonhidrat ve yağ alımı ve alınan proteinlerin yapılanma değil enerji üretiminde kullanılması ve kas kaybedilmesi demektir. Kasların büyük bir bölümü proteinlerden oluşur, proteinlerde aminoasitlerden oluşmaktadır. 20 çeşit aminoasit bulunmaktadır, bunların 12 si insan vücudunda gün içinde milyonlarca kez senteze uğrarlar. Diğer kalan 8 lik kısım ise insan vücudunda sentezlenemeyen dışarıdan besinlerle alınan aminoasitlerdir. Yağsız kas kütlelerini korumak için Lözin, İzolözin ve Valin aminoasitleri olmazsa olmazlardandır. Eğer ki kişi gün içerisinde yeteri kadar bu aminoasitleri almıyorsa kas kaybı kaçınılmaz olur.
Yeteri kadar dinlenmemeye bağlı kas kaybı; aşırı çalışma düşünülenin aksine kasları büyütmez, tam tersi eritir. Belirli seviyelerde belirli aralıklarda, belli bir planlama ile antrenman ve dinlenmeyi birlikte yürütülmesi gerekir.
Hastalığa bağlı kas kaybı; hastalık anında vücudun direncinin düşmesi iyi beslenememe kas kaybına neden olabilir. Büyük hastalıklarda ciddi boyutlara ulaşabilir.
Yaşlılığa bağlı kas kaybı; İnsan vücudu antrenman yapmadığı taktirde 25 ve 30 yaşından sonra yavaş yavaş kas kaybetmeye başlar ve yaş ilerledikçe de kas kaybı giderek artar.
Hormonlara bağlı kas kaybı; hormonal sistemin bozulması kas kaybına yol açabilir. Özellikle de uzun süre doping almış sporcularda doping alımını bıraktıklarında sistem körelmiş olduğu için kas kaybı daha hızlı yaşanır.
Hareketsizliğe bağlı kas kaybı; hareketsiz yada az hareket olan kişilerde kas kaybı daha çok görülmektedir. Düzenli olarak antrenman yapılmasa dahi gün içinde aktif olmakta kas kaybını aza indirmektedir.
Egzersizin yanlış yapılmasına bağlı kas kaybı; aşırı yüklemeli gereksiz yapılan egzersizler. Her insanın belli bir gücü ve dayanıklık düzeyi vardır. Yanlış ve hırsla yapılan egzersizler lif yırtılmalarına, kas zedelenmesine ve kas kaybına neden olmaktadır.
Kas kaybının zararları nelerdir?
- Metabolizmanın yavaşlamasından dolayı kişi çok kolay yağ kilosu alır.
- Kas kaybı vücudun daha kötü gözükmesine neden olur.
- Güç kaybı duruş bozukluğuna neden olur.
- Hayat kalitesini olumsuz etkiler.
- Kişi de öz güven eksikliği yaratır