{ "title": "Uyluk Kasları", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Uyluk-Kaslari-13.jpg", "date": "19.01.2024 22:50:07", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Uyluk Kasları; uyluk, bacağın kalçadan dize kadar olan kısmına verilen isimdir. Bu bölgede insan oğlunun en uzun kemiği olma özelliğine sahip olan uyluk kemiği bulunmaktadır. Uyluk kasları ön kaslar, arka kaslar ve iç yan kaslardan meydana gelir.

Ön bölge uyluk kasları
Musculus sartorius aşağı ve içe doğru seyir halinde olan bacağın üst ve ön bölgesinde çapraz olarak seyir halinde olan vücudun en uzun kası olma özelliğine sahiptir. Uyluk ve bacağa fleksiyon yaptırmak ile görevlidir. Musculus quadriceps femoris dört başlı kas olma özelliğine sahiptir. Bacağın sahip olduğu en güçlü ve tek ekstensör kası olma özelliğine sahiptir. Musculus tensor fasciae latae kalça ekleminin düz duruma getirilip sağlamlaştırılmasını sağlar. Musculus iliopsoas kalça ekleminin en güçlü kasılıp gevşeyebilme özelliğine sahip olan kastır.

İç bölge uyluk kasları
Musculus adductor magnus uyluğun en güçlü adduktor kası olma özelliğine sahiptir. Ayrıca dış rotasyon yaptırabilen tek kas olma unvanına da sahiptir. Musculus gracilis kaz ayağı adı verilen tendonun yapısına katılmak ile görevlidir. Kaval kemiğinin gövdesinin iç yüzünün üst kısmında son bulur. Musculus adductor longus rotasyon yapma görevine sahiptir.

Arka bölge uyluk kasları
Musculus biceps femoris başlangıç kısmında iki başa sahiptir. Başların her ikisi de birlikte kamış kemiği ve kaval kemiğinin dışyan kondilinde son bulmaktadır. Uyluğa rotasyon ve ekstensiyon yaptırma görevine sahiptir. Musculus semimembranosus kaval kemiğinin iç yan kondilinin arka kısmında sonlanmakta olan, uyluğa ekstensiyon, bacağa fleksiyon yapma özelliğine sahip olan kastır. Musculus semitendinosus kaval kemiğinin iç yan yüzünün üst kısmında son bulmakta olan ekstansiyon ve iç rotasyon yaptırıcı özelliğe sahip olan kastır.
" } ] }