{ "title": "Üst Ekstremite Kasları", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Ust-Ekstremite-Kaslari-75.jpg", "date": "21.01.2024 15:11:53", "author": "Seda Kaplan", "article": [ { "article": "Üst ekstremite kasları, Kollara şeklini veren ve iskeletle birlikte kolların hareket etmesini sağlayan kaslardır. Üst ekstremite kasları omuz kasları ve kol kasları olmak üzere iki bölümde incelenir.

Üst ekstremite kasları bölümleri

Omuz kasları

Musculus Deltoideus: Ön ve arka kısımdan bakıldığında, üçgen şekline benzediğinden dolayı Yunanca delta yani üçgen kelimesinden ismini almıştır. Çeşitli profesör ve anatomistler tarafından deltoid kas olarak da adlandırılır. Kolun asıl abdüktör kası olup, kas içi enjeksiyon uygulamasında sıklıkla kullanılan kastır. Ön başlangıç kısmından köprücük kemiğinin üst yan bölgesine kadar olan ön lifler, yan başlangıç kısmından omuz çıkıntısının üst bölgesine kadar olan orta lifler, skapula yani kürek kemiğinin arka alt çıkıntısından köprücük kemiğinin yan bölgesinin, üst kısmına kadar olan arka lifler olmak üzere üç farklı lif yapısından meydana gelir. Omuz eklemini ön, dış, arka kısımdan saran kalın kastır. Omuza yuvarlak şeklini verir.

Kol Kasları

Musculus Biceps Brachii: İki başlı kol kası olarak adlandırılır. Kolun ön kısmında bulunur. Bu kas halk arasında pazı kası olarak da adlandırılır. İki yerden başlayıp bir yerde sonlanır. İki parçadan oluşur. Dirsek ve omuz arasına yerleşir. Üst ekstremite kaslarından olan biceps brachii kası dirsek eklemine fleksiyon, ön kola kuvveti şekilde supinasyon, omuzlara düz transverse fleksiyon hareketlerini yaptırır.

Musculus Brachialis: Humerus kemiğinin ön yüzünden başlayıp, ulna kemiğinin üst ucunda sonlanan kasa; musculus brachialis denir. Biceps kasına oranla daha büyük ve daha güçlüdür. Ön kolun en güçlü fleksör kasıdır.

Musculus Coracobrachialis: Kolun üst kısmının iç yanında bulunur. Processus coracoideusun uç kısmından musculus brachiinin caput brevesi ile ortak bir krişle başlayan, humerus'un orta kısmına yapışır. Kolun pazı kısmında yer alan coracobrachialis kası kolun kıvrılmasını sağlar. Kola fleksiyon ve adduksiyon hareketlerini yaptırırken ön kola bir etkisi bulunmamaktadır.

Musculus Triceps Brachii: Üç başa sahip olduğundan dolayı üç başlı kol kası olarak da adlandırılır. Kolun arka kısmında yer alan triceps brachii kasının işlevi ön kola extansiyon yaptırmaktır. Diğer bir ifadeyle dışarıya doğru gerilmesini sağlamaktır. Vücudumuzda bu işlevi yapan en kuvvetli kas olarak da kabul edilir. Triceps brachii kasını oynatmak için gerekli olan sinir iletimi, nervus radialistir.
" } ] }