{ "title": "Trapez Kası", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Trapez-Kasi-42.jpg", "date": "20.01.2024 10:16:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Trapez kası, bilinenin aksine ensede bulunan bir kas grubu değildir. Oldukça büyük kas grubundan oluşur. Abdominallerden büyük olan trapez kası, sırttaki ikinci büyük kas grubunu oluşturur. Trapez kaslarının hepsi enseden başlayarak, omuzlardan orta sırt bölgesinde omurgayla birleşir. Trapez kas gurubunun geliştirilmesi oldukça zordur. Bunun için yapılacak egzersizler kişi için oldukça yorucu olur. Sporcular bu kas grubunu geliştirmeyi isterlerse, biraz emek harcamaları gerekir. Sadece göğüs kaslarının gelişmesiyle istenen kaslı bir görünüm elde edilemez. Gelişmemiş trapez kası nedeniyle sırt görünümü küçük kalır.

Trapez kas grubunun işlevleri

Vücudumuzda işlevsel özelliği en fazla olan kas grupları arasında trapez kası bulunmaktadır. Çünkü trapez kasının dört farklı işlevde önemli görevleri bulunur. Bu büyük kas grubu hareketlerin çoğunda etkin şekilde rol oynar. Trapez kası işlevleri arasında;

Kürek kemiğini yukarıya çıkarma: Trapezdeki üst taraftaki kas liflerinin temel işlevi kürek kemiğini yukarı kaldırmaktır. Yani üst trapez kası omuzları kulaklara doğru yukarıya kaldırır. Bu esnada ensenin açısı değiştirilerek, trapezin farklı alanları hedef alınabilir. Eğer hareketi yaparken zemine doğru bakılırsa orta üst trapez harekete geçirilir, yukarı bakılırsa üst trapezdeki kas lifleri etkilenir.

Kafayı döndürmek: Üst trapezde olan kas liflerinin işlevleri arasında kafayı döndürme hareketini yapmakta vardır. Bunun yanında tavana bakıyormuş gibi enseyi uzatır, yandan ensenin bükülmesini sağlar. Böyle hareketler ense kaslarını da çalıştırır. Sporcular trapez kası çalışmasına önem vererek daha başarılı sonuçlar alabilir.

Omuz egzersizlerine destek olma: Trapez kası çekiş hareketlerinde önemli bir işlev görür. Ayrıca baş üzerinde yapılan press hareketlerinde de destekleyici olarak işlev görür. Omuz egzersizlerinde özellikle omuz kaslarını dengede tutar. Lateral raise hareketi yapıldığı zamanda, dirsekler omuz üzerine çıktığı zaman trapez kası devreye girer.

Çekiş hareketlerinde destekleyici olma: Saydığımız işlevler trapez kası üst kısmını uyarır. Trapezin alt ve orta kısımlarını etkileyen işlevlerde vardır. Çekiş hareketlerinde kürek kemiği geri çekilirken orta trapez kısmı geliştirilir. Alt trapez gelişimi de dikey düzlemlerde yapılan çekiş hareketleriyle sağlanır.

Trapez kası ne zaman çalıştırılmalı

Trapez kası fazla çalışan kas gruplarından biridir. Bu kaslar normalde haftada 2-6 defa çalıştırılır. Yapılan bacak, sırt, omuz egzersizleri sırasında dolaylı olarak trapez kası da çalışır. Göğüs ve kol hareketlerinde de dolaylı olarak trapez kası etkilenir. Fakat trapez kası asla ihmal edilmemeli ve çalıştırılmalıdır. Trapez kasına yönelik egzersizler de yapılmalıdır. Özellikle sırt ve omuz hareketleri sırasında trapez kasının çalıştırılması önemlidir. Trapez kası geliştirilmesi için çeşitli hareketler yapılabilir. Bunların arasında omuz silkme, dikey çekişler, yüze doğru yapılan çekişler, güçlü omuz silkmeleri, deadlift denilen bütün vücut için faydalı hareketler sayılabilir.
" } ] }