{ "title": "Solunum Kasları", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Solunum-Kaslari-11.jpg", "date": "21.01.2024 13:26:14", "author": "Berkant", "article": [ { "article": "Solunum Kasları, Solunum eylemi burun ile başlar ve ardından burun boşlukları, pharynx, larynx, trachea ve bronchuslar takip eder. Alınan hava akciğer içinde ilerledikçe respirasyo yüzeyini oluşturan alceolleri oluşturur. Solunum kaslarının temel görevi adından da anlaşılacağu üzere solunum yapabilmek için gerekli olan kas gruplarıdır. Solunum kasları ise şunlardır;
Diyafram Solunum Kasları

Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu ayıran kastır. Bu solunum kası türü kubbe şekilde bulunur ve çukur tarafı karın boşluğuna bakmaktadır. Nefes alma esnasında kubbenin tepe noktası karın boşluğuna doğru kasılır. Böylelikle kubbe düzelirken göğüs kafesi içerisindeki hacminde artmasını sağlar. Alınan nefesin derinliğine göre diyaframın hareketi o denli büyür ve buna bağlı olarak da alınan nefes de büyük olmaktadır.

Kaburgalar Arası Dış Solunum Kasları

İki kaburgaya dıştan tutunmuşlardır. Göğüs kafesinin orta bölgesinde yoğunlaşan dış solunum kasları iki kaburga arasında eğik bir şekilde uzanırlar. Bu tutunma şeklinden dolayı kaslar kasıldıkları zaman, göğüs öne doğru çıkar ve göğüs boşluğunun hacmi büyümektedir. Diyafram ile eş zamanlı çalışan dış kasların kasılmaları sonucu soluk alma eylemi gerçekleşmektedir.

Kaburgalar Arası İç Solunum Kasları

Dış kaslarda olduğu gibi iki komşu kaburga arasına tutunmuşlardır. Dış kaslardan farklı olarak kasların eğikliği arkadan öne değil de önden arkaya doğru sıralanmıştır. Bu sayede göğüs kafesinin büzülmesi denetlenerek engellenmiş olur. Başka bir ifade ile bu kaslar soluk verme esnasında çalışmaktadır.

Skalen ile Sternokleidomastoid Solunum Kasları

Yukarı da belirtilen solunum kaslarına ek yardımcı kaslardır. Boyun bölgesine tutunmada yardımcı olan bu kaslar sayesinde solunum esnasında göğüs kafesinin yukarı doğru çekilmesi sağlanır. Skalen kasları omurlar ile göğüs kafesine tutunurken, sternokleidomastoid kasları da şakaklar ile kaval kemiği arasında yer almaktadır.
" } ] }