{ "title": "Scm Kası", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Scm-Kasi-83.png", "date": "21.01.2024 00:22:48", "author": "Seda Kaplan", "article": [ { "article": "Scm Kası, Boynun her iki kısmında bulunan, boynun sağa ve sola hareket etmesini sağlayan kastır. Kısaltılmış hali Scm olan boyun kasının tam adı sternocleidomastoiddir. Bu ismi üzerinde bulunduğu kemiklerin anatomik isminden almıştır. Göğüs kemiği anlamına gelen sterno, köprücük kemiği olan kleido ve kulağın arkasında yer alan kemikten top şeklindeki çıkıntı olan mastoid adlı kemiklerden ismini alanScm kası boynu uyarının geldiği tarafa eğer. Bu durum tek taraflı uyarıldığı zaman geçerlidir. Sternocleidomastoid kası, çift taraflı olarak uyarıldığında, sırt ve ense kaslarının birlikte çalışmasına neden olarak boynun dik durmasına yol açar. Baş arkaya boyun ise ön kısma doğru çıkar ve bu görünüşe turna boynu denir.

Scm kası dışarıdan gelen darbeler ve travmalar sinir zedelenmesine yol açabilir. Duyu ve motor sistemini etkilenebilir. Bunun sonucunda hayatı tehdit eden ciddi şok tablosu gelişebilir. Scm kası sternuma yapışan baş kısmı, tendon şeklindedir ve Sternocleidomastoid kası kasıldığı zaman diğer baş kısma oranla daha belirgin hale gelir.

Scm Kası Kısalığı

Scm kası, tek taraflı olarak kısaldığı zaman tortikollis adı verilen, eğri boyun hastalığı ortaya çıkar. Tortikollis hastalığında sternocleidomastoid kasında doğum zamanında, bir zorlanma ya da beslenme düzeninin bozulmasına bağlı olarak, genellikle ilk aylarda sternocleidomastoid kası elle palpe edildiği zaman bir kitle hissedilir. Hissedilen bu kitle birkaç ay içinde kaybolur. Sternocleidomastoid kasında ise kısalık ve kontraktür gelişir. Tek taraflı kısalmış olan Sternocleidomastoid kası çekilir ve bunun sonucunda baş bu kısma doğru eğilir. Yüz ise sağlıklı olan tarafa doğru döner. Belirleyici ve tam teşhis koymak için mutlaka kulak burun boğaz muayeneleri dikkatli bir şekilde yaptırılmalıdır. Boyunda meydana gelen eğriliğin nedeninin sadece sternocleidomastoid kasının kısalığına bağlı olduğunu düşünmenin yanlış olduğu gibi boyunda meydana gelen eğriliğe neden olan birçok sebebin olduğu da unutulmamalıdır. Sternocleidomastoid kası üzerinde oluşan şişlik yetişkinlerle kıyaslandığında bebeklerde daha fazla görülen tablodur.

Scm Kası Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sternocleidomastoid kasının kısalığının tedavisinde öncelikli olarak ameliyatsız tedavi düşünülür. Bu tedavi yönteminde hastaya boyun için çeşitli egzersizleri yaptırılır. Her gün düzenli olarak yapılan bu egzersizler sonucunda tedaviye karşı olumlu yönde ilerleme kaydedilemezse, bir diğer yöntem olan, cerrahi tedavi uygulanır.
" } ] }