{ "title": "Mide Kası", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Mide-Kasi-67.jpg", "date": "20.01.2024 03:57:35", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Mide Kası, Sindirim sisteminin en geniş organı olan mide; diyafram ve yemek borusunun altında, karın boşluğu ve onikiparmak bağırsağının üstündedir. Vücuda karşıdan bakıldığında sağ tarafı karaciğerin visseral yüzüne komşu, sol tarafı ise diyaframdan sonra sol akciğere komşudur. Mise kası, hareketleri ile bu organ ve organelin hassasiyeti hissedilebilir. Ayrıca üst tarafı ise kalp ile komşu olarak 7, 8 ve 9. Kaburgalara yaslanmış olup, on iki parmak bağırsağına çıkış vücudun sağ tarafına doğrudur.

Mide kası yapısı

Mide katmanları dört bölümden oluşur, içeriden dışarıya doğru ikinci bölüm mide kası bölümüdür. Mide kası, değişik yönlere doğru lif uzantısı bulunan ve kasılan 1-2 mm. Kalınlığında kaslardan oluşur. Bu kaslar düz kaslardan oluşur, fakat istenildiği zaman çalıştırılamaz. Sadece besin tüketildiği zaman merkezi sinir sistemi kontrolünde çalışır.

Düz kaslar, kas hücresi içinde çekirdeği ile oval bir görünümdedir. Protein hareketleri ile oval oluşumlar yuvarlak hale dönüşerek kasılma veya gerilme meydana gelir. Oluşan bu mekanik hareket mide kasının görevini yapması için gereklidir. Mide kası, patolojik verilerine göre sırt kaslarını andıran bir yapısı vardır. Tek farkı istemsiz çalışmasıdır.

Mide kası nasıl çalışır?

Mide esnek yapısı ile 1,5-4 litre arasında sıvı tutma kapasitesine sahiptir. Midenin en üst bölümünde (Fundus) basınç sensörleri bulunur. Midenin yaklaşık üçte ikisi veya yemek borusunun mide ile birleştiği yere yakın mide dolduğunda, yemek borusu ve mide arasında bulunan kapakçık kapanarak besinlerin yemek borusuna geri kaçması önlenir.

Mide kapasitif olarak dolduğunda, midede kalan havayı yukarı doğru sıkıştırır, sıkıştırma ile fundus bölgesinde bulunan basınç sensörleri merkezi sinir sistemini uyararak beslenmenin yeterli olduğu bilgisini ulaştırır. Bunun üzerine beslenmeye devam edilir ise oluşan hava basıncı yemek borusu kapakçığına basınç yaparak açar ve geğirme ortaya çıkar.

Mide kasları besinler üzerinde basınç yaparak besinleri ezer, tabi ki bu süreç besini serliğine ve dişler tarafından ne kadar öğütülmesi ile doğrudan ilgilidir. Ortalama besinler midede iki saat yoğrulurlar, mide kaslarının işini kolaylaştırmak için yemek yedikten sonra hareketli olmak gerekir. Aksi durumda yorgunluk ortaya çıkar. Bununla birlikte mide çıkışı sağ tarafa doğru olduğundan yatarken sağa yatmak, daha rahat uyumanızı sağlayacaktır.
" } ] }