{ "title": "Kol Kasları Anatomisi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kol-Kaslari-Anatomisi-76.jpg", "date": "20.01.2024 11:58:32", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Kol kasları anatomisi, yapısı itibariyle ve işlevi bakımından biraz karmaşık olabilmektedir. Kol kasları bildiğiniz en çok işlev için kullandığımız kas gruplarından bir tanesidir. Bu kaslar sayesinde bükme, sıkma, taşıma, kaldırma, asılma gibi hareketlerin oluşmasında kullanılmaktadır. Kol kasları bulunduğu eklemler içi içe çalışmaktadır. Bu kaslar ve özellikleri aşağıdaki gibi olmaktadır.

Kol kasları anatomisi içerisinde yer alan kasların bazıları
Kol kasları anatomisi içerisinde yer alan triceps brachii daha çok kol ile yapılan itme hareketlerinde kullanılmaktadır. Bu kas üç başlı bir kas türüdür. O yüzden diğer kısımları ayrı kas olarak düşünülebilmektedir. Bu kas itme hareketinin yapılabilmesi için dirsek ekleminin açılması hareketini yapmasını sağlamaktadır. Bu kas arka kol kası olarak bilinmektedir. Spor yapanlar özellikle vücut geliştirme sporunda önemli bir kas noktasıdır. Bu kasın geliştirilmesi iyi bir kol görseli meydana getirmektedir. Triceps brachii kası omuz hareketleri ile bağlantılı olmaktadır. Omuz eklemine olan bağlantısı ile hareketlere destek olmaktadır. Spor yapanların kol kası geliştirme antrenmanlarında arka kol kadar ön kolada önem vermeleri gerekmektedir. Biceps yani ön kol kası da içeri bükme olanağı sağlamaktadır. Bu şekilde yerden kol bükülerek kaldırılması gereken şeylerin taşınması sağlamaktadır. Artı olarak bu kaldırma hareketi oluşumunda arka kolda da destek almaktadır. Birbirleri ile koordineli bir çalışma içerisinde olmaktadırlar. El bileğinin kas sistemi de orta kol kaslarında başlamaktadır. Bu kaslar ulnar, ekstansör ve radial fleksör kasları olmaktadır. El bileğinin döndürerek bir şeyler yapması, taşıma, yazı yazma, makas kullanma, klavye ve mause kullanma gibi birçok harekette orta kol kaslarının bilek kaslarına olan bağlantısı sayesinde olmaktadır. Bu bölgelerde önemli sinir sistemleri olmaktadır.

Kol kasları anatomisi içerisinde zaten bu sinirlerin olmaması demek hareketlerin hareketlerin yapılamaması demektir. Beyin ve kol kasları arasında hareket koordinesi yapmaktadırlar. Kol kasları anatomisi gördüğünüz gibi kullanım bakımından önemli bir düzenek olarak kurulmuştur. Bu kasların bağlı olduğu eklemler de hareketlerin yapılmasında kasların destekçisi olmaktadır. Eklemler üzerinden sinirlerin geçişleri sırasında yapılan kas hareketlerine bağlı olarak sıkışmalar meydana gelmektedir. Bu sıkışmalar ilerleme gösterirse kol kaslarında iletişim bozukluğu sonucu işlevi yerine getirememeye neden olacaktır. Ayrıca istemsi kas seğirmeleri meydana gelebilmektedir. Kol kaslarını sporla çalıştırırken çok zorlamamak gerekmektedir. Kaldırabileceğinizden fazla ağırlık ile kaslarda yapacağınız zorlanma yırtılmalara neden olabilecektir. Kol kasları anatomisi üzerine yolculuğumuz bu kadar. Sağlıkla kalın.
" } ] }