{ "title": "Kas Zorlanması", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Zorlanmasi-13.jpg", "date": "19.01.2024 06:56:27", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kas Zorlanması, Kaslarda meydana gelen bir hasar sonucu ortaya çıkan kas zorlanması, kas liflerinin girilmesi ve zorlanması sonucu birçok rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olan bir durumdur. Kas zorlanması durumunda kaslar oldukça fazla uzar ve bu uzama sonucu şiddetli gerilmeler ortaya çıkar. Bu kasların gereğinden fazla uzaması ve şiddetli gerilmesi neticesinde kas lifleri ve bazı durumlarda da kasın tamamı yırtılabilir.

Kasların gerilmesi ve yırtılması anlamına gelen kas zorlanması birçok kişi tarafından kas çekilmesi olarak da bilinir. En yaygın olarak baldır, ön ve arka uyluk ve kasık bölgesinde görülen kas zorlaması kişide birtakım şikâyetleri ortaya çıkmasına neden olur.

Kas zorlaması neden olur?

Kas zorlanması genellikle zorlayıcı aktivite ve kaslara alınan bir darbe neticesinde ortaya çıkan ezilme ile ortaya çıkar. Bu durumlar çoğunlukla spor aktiviteleri esnasında ortaya çıksa da bazı durumlarda ağır bir eşya kaldırılması sonucu veya bir yerden bir yere sıçrama, ani dönüşler ve sprint koşu esnasında da görülebilir. Genellikle tenis, basketbol ve futbol gibi hızlı hareket edilen spor çeşitlerinde daha yaygın olarak görülen kas zorlanması, herhangi bir kasa tekme atılması, topa vurma ve düşme nedeniyle kasın ezilmesi durumunda da ortaya çıkar.

Kas zorlanması belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlıkta ilk önce genellikle kas da yanma hissi ortaya çıkar. Bazı durumlarda ise kas zorlanması yaşayan kişide kopma gibi bir his ortaya çıkabilir. Zarar görmüş olan kasın hareket etmesi ve kasılmasını gerektiren durumlarda şiddetli ağrılar da ortaya çıkar ve bu ağrılar kişinin günlük işlerini yapmasında oldukça zorluk yaratır. Ağrı ile etkilenen bölgede morarma ya da şişlik gibi durumlarda görülebileceği gibi bazen kas zorlanması yürüme, koşma ve zıplama gibi hareketlerin yapılmasında zorluk yaratabilir. Kas zorlaması aynı zamanda kas spazmı veya kramp, zorlanma anında kastan ses gelmesi ve kas zorlanmasının oldukça şiddetli olduğu durumlarda ise kasın yapısında bozulma ve deri altına çökme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Kas zorlanması tedavi nasıl yapılır?

Kas zorlanmasında ilk olarak doktor tarafından ağrı ve şişlik oluşturan kaslar el ile muayene edilir. Ultrason veya MR tetkiki yapılıp tanı konulur. Daha sonra kas zorlanması sonucu ortaya çıkan kas hasarının ilerlemesine engel olmak için hastaya dinlenmesi tavsiye edilir ve zorlanma olan kasa belirli aralıklarla soğuk uygulama tedavisi yapılır. Aynı zamanda kas zorlamasında hasar gören kas grubunun kalp hizasından yüksekte olacak şekilde kalmasına özen gösterilir. Etkilenen kas çevresine elastik bandaj uygulaması yapılabileceği gibi kas zorlanmasında doktorun reçete edeceği birtakım antienflamatuvar ilaçlar ve sportif rehabilitasyon uygulanır. Sportif rehabilitasyon kasların onarımını sağlamak için birtakım fizyoterapi ajanları ve yüzeysel sıcak uygulamaları ile yapılır. Bununla beraber kasların kuvvet kazanması için elektriksel kas uyarımı ve kasları kuvvetlendirici ve kasların esnekliğini arttıracak birtakım egzersiz programları oldukça rahatlama sağlar. Bu tedavi yöntemleri sayesinde ameliyata gerek kalmadan kasta iyileşme görülür.
" } ] }