{ "title": "Kas Zedelenmesi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Zedelenmesi-57.png", "date": "21.01.2024 01:33:14", "author": "ramazan bulut", "article": [ { "article": "Kas Zedelenmesi, vücuttaki herhangi bir organa ait dokuların bağ kurmasını sağlayan kasların işlevini yitirecek duruma gelmesini ifade eder. Bu sağlık probleminin ortaya çıkmasına birçok etken neden olabilmektedir. Özellikle aşırı düzeyde yapılan aktivite sonrası kas gerginliğinden kaynaklanan kas zedelenmesi herkesin karşılaşabileceği rahatsız edici bir durumdur. Bunun yanı sıra birtakım hastalıklar, ani hareketler, yoğun spor faaliyetleri, ağır iş yükü ve yanlış teknik dahilinde yapılan egzersizler kas zedelenmesine sebep olur. Diğer yandan yumuşak doku rahatsızlığı, iltihaplanma ve kas romatizması gibi etkenlerde kas zedelenmesine neden olur. Ciddi nitelikli sağlık sorunu teşkil eden bu hususlarla birlikte organ üzerinde kızarıklık, şişlik, morarma ve ağrı hissi meydana gelir.

Kas zedelenmesi futbol oyuncularında yoğun olarak görülen bir rahatsızlıktır. Sürekli hareket halinde olan futbolcular ani hareketlere maruz kaldığında bacak ve kol kaslarının hasarı ile baş başa kalmaktadırlar. Bu hususta vücut sağlığının olumsuz olarak etkilenmemesi adına hareketliliğe devam edilmemesi oldukça önemlidir.

Kas Zedelenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vücudun bağ dokuları olan kasların hasar görmesi belirli yaştaki insanlarda tedavi edilebilir niteliktedir. Ancak 60 yaş üzeri kişilerin karşılaştığı bu sorun tam anlamıyla ortadan kaldırılamaz. Sebebi ise vücudun kendini yenileme safhasını terk etmesinden kaynaklanır. Kendini yenilemeyen kas dokusu zedelendiği taktirde tahrişe sebebiyet verir ve bu durum zaman zaman tekerrür eder. Genç yaşta kas zedelenmesi söz konusu ise tedavisi mümkündür. Bu hususta doktora başvuru yapıp tıbbi yöntemlerle tedavinin gerçekleştirilmesi mantık açısından oldukça önemlidir. Öte yandan sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral değerlerinin karşılanması da iyileşme yönünden katkı sağlar. Ayrıca kasın zedelendiği noktaya baskı uygulamamak, buz kompresi, bir süre yatak istirahatinin sağlanması, kan akış hızının dengeli bir şekilde ilerlemesi ve zedelenen kasa herhangi bir temasta bulunulmaması tedaviye hız kazandırır.

Kas zedelenmesi tedavisine yönelik buz uygulamasının düzenli bir şekilde yapılması damar hasarını ve yırtılan damar alanının kapanmasına yardımcı olur. Bunun beraberinde kas gevşeyip ağrının dinmesine yardımcı olur. Öte yandan kasılmaları ortadan kaldırır. Kas zedelenmesinin 24 saati aşan devresinde sıcak su uygulamasının yapılması kasın gevşeyip organdaki şişlik oluşumunun ve ağrının geçmesine etken olur.

Hasar gören kasın bulunduğu bölgenin rahat bir şekilde kalması gerekir. Eğer ki kıyafet mevcutsa dar olmayan giysi tercihi yapılmalıdır. Aksi halde kan akışının yavaşlamasına neden olur. Diğer yandan tahriş olan kasın bulunduğu bölge mümkünse birkaç gün kullanılmamalıdır. Ani hareketlerden kaçınmak kas kopmasını engeller.

Şunu da belirtmek gerekir ki hekimin önerdiği ilaçların düzenli olarak kullanımı kas zedelenmesi tedavisi için oldukça önem teşkil eder. Bu hususta ağrının bir an önce iyileşmesini sağlayarak kasın ileri derecede hasar görmesini önler.

" } ] }