{ "title": "Kas Yıkımı", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Yikimi-26.jpg", "date": "19.01.2024 04:26:48", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kas yıkımı, Vücudumuzun hareket edebilmesi için oldukça büyük öneme sahip olan kaslar hareket mekanizması ve iç organlarının işlemesi haricinde yürüme, koşma, kavrama, taşıma ve yemek yeme gibi önemli faaliyetlerin gerçekleştirilmesini sağlar. Bu nedenle vücutta bulunan kasların bir zarara uğraması durumunda hareketler büyük oranda kısıtlanabileceği gibi oldukça ciddi rahatsızlıklarda ortaya çıkabilir. Herhangi bir nedenden dolayı kasların hacim veya kütle kaybetmesi anlamına gelen kas yıkımı kişinin günlük hayatı olumsuz etkileyen ve normal hayatında yapması gereken birçok faaliyeti yapılmasına engel olan bir durumdur. Kasların zarar görmesi durumunda ortaya çıkan kas yıkımında omuz, kol, kalça ve göğüs etrafındaki kaslar gibi birçok kas olumsuz olarak etkilenir.

Kas yıkımının vücutta yaratacağı olumsuz durumlar, vücudu hareket ettirme görevine sahip olan kaslar zarar gördüğü zaman güçsüzlük yaşanır ve temel hareketlerimiz kısıtlanmış olur. Kişi merdiven çıkarken, yürürken ve koşarken oldukça zorlamakla beraber göz kapaklarını açıp kapatma, yutma ve temel ihtiyacımız olan soluk alıp vermede oldukça sıkıntı yaşar. Bazı kas yıkımı olan kişilerde ise kas gevşemesi oldukça zor olur. Böyle bir durumda da kişinin hareketlerinde tutukluk olur ve ilerleyen zamanlarda kişi pozisyonunu düzeltemez hale gelir. Kas yıkımında aynı zamanda kaslar ile sinirlerinin birleştiği noktada meydana gelen kasılmalar nedeniyle enerji sistemleri olumsuz etkilenir ve kasılmadan dolayı hücrelerde yağ yakımında birtakım problemler gelişir. Bu durumda kişide açlık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Kas yıkımı aynı zamanda metabolizmanın yavaşlamasına neden olmakla beraber duruş bozuklukları ve oldukça fazla yağ kilosu alınması gibi olumsuz durumların da ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kas yıkımı nedenleri, kas yıkımı en çok da spor aktiviteleri yapan kişilerde görülür. Bununla beraber ağır egzersiz esnasında kasların zorlanması, kaslarda yırtılma ya da yaralanmalara neden olarak kas yıkımına yol açabilir. Kas liflerinin idrara karıştığı bir hastalık olan rabdomiyoliz hastalığı da kas yıkımına neden olan etkenler arasındadır. Kas yıkımını nedenleri arasında aynı zamanda vücutta proteinin yetersiz olması da sayılabilir. Yetersiz beslenme, yağ ve karbonhidrat alımının az olması vücuttaki proteinin enerji üretiminde kullanılmasına neden olarak kas yıkımına yol açar. Bunların yanı sıra hormon sisteminde yaşanacak olan dengesizlikler, hareketsiz yaşam ve yaşlılık gibi durumlar da kas yıkımına neden olan etkenler arasındadır.

Kas yıkımı nasıl önlenir, kas yıkımının vücutta yaratacağı etkilerinden korunmak için öncelikle kasları aşırı derecede zorlamamaya özen gösterilmeli ve düzenli uyku ve dinlenmeye önem verilmelidir. Bu şekilde vücudun kas onarımına katkıda bulunabiliriz. Bununla beraber yapılacak aktivite ve egzersizlerden sonra protein açısından zengin gıdalarla beslenmeye önem gösterilmelidir. Ayrıca doğru antrenman ve egzersizlerin yapılması, hareketsiz yaşam tarzı yerine kasları fazla zorlamayacak şekilde aktif yaşam tarzı ile kas yıkımı büyük bir oranda önlemek mümkündür.
" } ] }