{ "title": "Kas Yapma", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Yapma-51.jpg", "date": "23.01.2024 06:45:32", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "
Kas yapma, temel olarak vücut geliştirme yani Body Building sporunun kapsamına girmektedir. Çünkü burada direk olarak hedef kasların güçlendirilmesi, büyütülmesi ve sıkılaştırılması olmaktadır. Yani bir yüzücünün kol, omuz ve sırt kasları daha baskın şekilde gelişme gösterirken. Futbolcunun bacak ve karın kasları daha güçlü olabilmektedir. Bu olay aslında tarlanın suladığınız yerinden verim almanız gibi olmaktadır. Kas yapma meslek guruplarında da kendini göstermektedir. İnşaat işlerinde çalışan bir kişinin sahip olduğu kas kütlesi ve direnci masa başı işle uğraşan bir kişi ile aynı olmamaktadır.

Kas yapma nasıl olur?

Kas yapma zahmetli ve sabır gerektiren bir süreç demektir. Bu süreçte bir sürü aşmadan geçerek belli bir noktaya geleceksiniz. Belki 1 yıl belki 3 yıl. Bu tamamen sizin yaptığınız antrenman şiddeti ve beslenme ile bağlantılı olacaktır. Bir de genetik mucizesi diye bir durum var. Bazı insanlar genetik olarak çok hızlı ve düzün kas kütlesi oluşumuna müsait olmaktadır. Yani çok az antrenman ile çok düzgün ve hatlı bir vücut ortaya çıkabilmektedir. Kas yapma sürecinde en zor oluşan kas grubu karın kasları olmaktadır. Çok sıkı antrenman ve diyet programı gerektirebilmektedir. Herkes six pack dediğimiz baklavalara sahip olmak istemektedir. Çünkü ince bel ve karın kasları vücudun gösterişini ortaya çıkarmaktadır. Kas yapma sürecinde sporcunun dikkat etmesi gereken konulardan biri de ısınma süreci olmaktadır. Antrenman başlamadan 10 dk önce mutlaka ısınma hareketleri yapılması gerekmektedir. Bu süreç sizin az sonra gireceğiniz ağırlıklar ile kaslarınıza zarar vermenizi engellemek için olmaktadır. Bir sporcunun iyi bir ivme kazandığı dönemde aniden sakatlanma yaşaması ortalama iki hafta salondan uzak tutabilecektir. En çok sakatlanma omuz kaslarında meydana gelmektedir. Bu bölge yapısı itibariyle çok güçlü olmamaktadır. Buna karşılık neredeyse bütün üst vücut antrenmanlarında omuz kaslarında destek alınmaktadır. Buda ekstra stres meydana getirmektedir. Bu süreçte dikkat etmeniz gerekenler;
Kas yapma sürecinde beslenme düzeni

Kas yapma sürecinde beslenme çok önemlidir. Burada karbonhidrat dışında en önemli faktör protein olmaktadır. Protein ister kas yapın ister yapmayın sağlıklı kas büyümesi ve sağlıklı kalabilmesi için olmazsa olmaz bir durum olmaktadır. Yani kas yapmak için spor salonuna adım attıysanız hayatınızda aynı düzende protein içeren yiyeceklerde olması gerekmektedir. Normal şartlarda günlük olarak kilo başına 1 gr protein ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak ağır spor yapanlarda bu oran 1.5-2 gr kadar olabilmektedir. Yani 70 kg ağırlığındaki sporcunun protein ihtiyacı 140 gramı bulabilmektedir. Kas yapma verilen ağırlık altında kas liflerinin mikro yırtılmalara uğraması ve bu yırtıkların kendini yenilemesi sürecinden geçmektedir. Yani siz 30 kg çalıştı iseniz, vücut kendisini bir sonraki programa bu kilo için hazırlamak isteyecektir. Tabi bu iyileşme süreci beslenme ile bağlantılı olacaktır. Beslenme olmazsa kaslar beklenen iyileşme sürecini tamamlayamayacak ve güçsüz düşecektir.

Kas yapma faydaları nelerdir?

Kas yapmak doğal olarak kemik sisteminin de korunmasını sağlayacaktır. Güçlü sırt ve karın kaslarına sahip olanların kazandığı avantaj omurilik sorunlarından daha iyi korunmaları olacaktır. Bu avantaj gelecek yaşlarda da karşılarına çıkacaktır. 60 yaşında halen fit vücuda sahip sporcular bulunmaktadır. 60 yaş tabi ki eskisi gibi her şeyin bittiği bir süreç değildir. Ancak normal olarak bu yaşa gelen biri ile spor yaparak gelen arasında illaki fark olacaktır. Sağlıkla kalmanız dileğiyle.
" } ] }