{ "title": "Kas Yapan Yiyecekler", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Yapan-Yiyecekler-11.jpg", "date": "20.01.2024 18:16:17", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Kas yapan yiyecekler; Kuvvetli bir vücuda sahip olabilmek için kasların önemi oldukça çoktur. Kasları güçlendirmek için spor yapmanın yanı sıra sağlıklı olarak beslenmenin yeri de oldukça önemlidir. Beslenme ile kas yapımı oldukça kolaylaşmaktadır. Sağlıklı beslenme sayesinde kas yapımına en çok yararı dokunan proteindir. Kişinin fazla miktarlarda protein gereksinimini doğal olarak karşılanması için amino asidi bulunduran yiyecek tüketimi de oldukça faydalıdır.

Kas yapan yiyecekler

Yumurta: Yumurtanın içerisinde yaklaşık olarak 6-8 gram civarı protein bulunmaktadır. Proteinin dışında çinko, vitamin, kalsiyum ve demir'de içermektedir. İçermiş olduğu besin sayesinde tüketen kişiye enerji sağlamaktadır.

Balık yağı: Vücudun metabolizmasını hızlandırır. Balık yağı kas yapan yiyecekler arasında önemli bir yere sahiptir.

Kırmızı et: Yağsız olan kıyma ve kırmızı etler iyi bir protein kaynağıdır. Yağsız kıyma günlük olarak tüketilen 100 gramın içinde 11 gram yağ, 27 gram protein ve 200 kalori barındırır. Kırmızı etler içerisinde sığır eti diğerlerine kıyasla çinko, B12 vitamini ve demir açısından zengin olması kas gelişiminde önemli bir rolü bulunmaktadır.

Tavuk: Vücuda alınan yağ ve proteini dengelemek için oldukça ideal bir besindir. Tüketilen bütün tavukların içerisinde 30-100 gram arasında protein yer alır. Tavuğu fırında ve kızartarak tüketebilirsiniz.

Yulaf: Yulaf sağlık açısından oldukça değerlidir. İçerisinde protein, lif, vitamin, mineral bulunmaktadır. Günlük hayatta tüketilmesi gereken bir besindir.

Ananas: Ananas meyvesinde bromelein enzimi yer almaktadır. Bu enzim proteini sindirir. Ananası özellikle öğün arası, kahvaltıda ve spordan sonra tüketilebilir.

Ispanak: Ispanak besininde phytoecdysteroids maddesi bulunmaktadır. Ispanak tüketen kişilerde phytoecdysteroids maddesi neredeyse %20 civarında kasların büyümesine yardımcı olmaktadır.

Patates: Kas yapan yiyecekler içerisinde patateste yerini almaktadır. Patates içinde C ve A vitamini, riboflavin, potasyum, bakır, folik asit ve pantothetic asit içermektedir.

Balık: Kasların gelişimi için omega 3 yağ asidinin yeri oldukça önemlidir. Omega 3 yağ asidini somon, ton balığında rahatlıkla karşılanabilmektedir. Yaklaşık olarak 100 gram somon içerisinde 25 gram civarında protein barındırmaktadır. Bunun dışında somon tüketimi vücut metabolizmasını hızlandırmaktadır.

Brokoli: Brokoli sebzesi lif ve mineral bakımından zengin bir kaynaktır.

Kahverengi pirinç: Kahverengi pirinç iyi bir karbonhidrat deposudur. Bu besini tüketen kişilere enerjide vermektedir. Ayrıca egzersiz esnasında da kişiyi desteklemektedir.

Süzme peynir: Kas yapan yiyeceklerden olan süzme peynir protein değerleri bakımından baya yüksektir. Süzme peynir tokluk hissi de sağlamaktadır.

Çikolatalı süt: Kas oluşumunda oldukça etkilidir. Spordan sonra içilen bir bardak çikolatalı süt kişinin bitkinliğini almaktadır.

Muz: Muz meyvesi sağlıklı ve besleyicidir. Muzun içerisinde şeker oranı biraz fazladır. Fakat kas yapımı açısından oldukça yararlıdır.

Nohut ve mercimek: Mercimek ve nohut güçlü kas yapımını kolaylaştırmaktadır. Vejetaryen olan kişilerde protein ihtiyacı için mercimek ile nohut tüketmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenme için baklagiller oldukça fayda sağlamaktadır.

Badem: Yağ ve protein bakımından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra içerisinde E vitamini yer alır. İyi bir antioksidan görevi görmektedir.

Soya: Kas yapan yiyecekler içerisinde bulunan soya bizim mutfağımızda pek popüler olmamaktadır. Soya bitkisi tam olarak protein sağlayan çok nadir bitkilerden biridir. Neredeyse pişmiş olan bir kap soya 20 gr civarında amino asit bulundurmaktadır. Soya bitkisi önemli olan mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Soyayı et ile rahatlıkla kullanabilirsiniz.

" } ] }