{ "title": "Kas Lifleri", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Lifleri-31.jpg", "date": "21.01.2024 18:03:07", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Kas Lifleri; vücudun hareketini, organların birçoğunun çalışmasını, kasılıp gevşeme özelliğine sahip olan kas hücrelerinin birleşiminden meydana gelen ipliksi yapıdır. Bu ipliksi yapıda olan kas lifleri birleştiği zaman meydana gelen yapı kas demetleridir. İskelet kası farklı kas liflerinin karışımından meydana gelir. Kas lifleri fiziksel ve biyokimyasal olarak değişik özelliklere sahiptir.

Kas Liflerine Gereksinim
Kas Lifi Grubu Çeşitleri

Kasları uyaran sinirlerine kasılma hızlarına ve özelliklerine bağlı olarak iki çeşit kas lifi grubu vardır. Bu kas lifi grupları yavaş ve hızlı üniteler olarak sınıflandırılır. Vücutta yer alan kas liflerinin oranını ve ünitelerinin sayısı doğuştan sahip olunan özelliklere göre farklılık gösterir. Bu nedenle üniteler birbirine dönüşemez. Ünitelerin birbirlerine dönüşememe sebebi ise ünitelerin çalışmasında etkili olan sinir lifleri iletim hızının değişmez yani sabit olmasıdır. Ama kas liflerinin içerisinde yer alan hızlı veya yavaş çalışma özelliğindeki lifler antrenmanlara uyum sağlarlar. Yani kasların gücü, dayanıklılığı ve büyüklüğü antrenmanlar ile anlaşılabilir.

Hızlı üniteler; bu çeşitte kas lifi grupları kasılmaya, gevşemeye ve gerilmeye daha hızlı ulaşırlar. Hızlı üniteler daha kalın olan sinirler ile uyarılır. Ayrıca kendisini oluşturan kas lifleri daha kalındır. İçlerinde yer alan kılcal damarlar daha azdır. Mikroskop ile incelendiği zaman renkleri daha beyazdır. Bu nedenle beyaz kas lifleri olarak da adlandırılırlar. Bu üniteleri uyaran sinirler uyarıyı hızlı yapmak için uygundur. Bu üniteler; kısa dönemli kasılmalardan, aşırı yüksek performanstan ve sıkı geçen antrenmandaki kasılmalardan oluşur. Yani anerobik olan metabolizmayı kullanırlar. Vücudunda beyaz kas lifleri çalışan bireyler küçük performanslar ile başarıya ulaşırlar. Fakat uzun müddet devam eden çalışmalara karşı dayanıklı değildirler.

Yavaş üniteler; Yorgunluğa karşı dayanıklı liflerden meydana gelir. Yavaş kasılma özelliğindedirler. Yavaş üniteleri uyaran sinirler elektrik akımını yavaş iletirler. Yapılarında fazla kılcal damar bulunur. Bu sayede mikroskop ile incelendiği zaman kırmızı renkli olarak gözükür. Bu nedenle de kırmızı kas lifleri olarak da adlandırılırlar. Kan akışı yoğundur. Bu sebeple aerobik olan metabolizmayı kullanırlar. Daha az yoğunlukta uzun müddet kasılabilir ve bu sayede fazla dayanıklılık gerektiren aktiviteleri kolayca yaparlar. Vücudundaki kırmızı kas lifleri güçlü olmayan bireyler; uzun aktivitelere dayanıklı olmazlar.
" } ] }