{ "title": "Kas Kütlesi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Kutlesi-36.png", "date": "19.01.2024 05:35:49", "author": "Kürşat Yıldırım", "article": [ { "article": "Kas Kütlesi, Eklem yapan iki uzun kemiğin veya iç organların hareketlerini kolayca yapmalarını sağlayan hücrelerin oluşturduğu doku demetlerine kas diyoruz. Kas demetlerinin bir araya gelerek, görevli oldukları bölgenin mekanik hareketini sağlayan kasların tamamına kas kütlesi denir. Vücudumuzda kalp kası, çizgili kas (İskelet kası) düz kaslar olmak üzere üç tür kas bulunur.

Düz kas kütlesinin yapısı

Çizgili lif görüntüsü olmadığından düz kas tabiri kullanılır. Otonom sinir sistemi kontrolünde olan düz kaslar, çizgili kaslara göre oldukça geniştir. Düz kaslar bulunduğu bölgelerde bir örüntü şeklindedir. Hücre yapısı tek çekirdekli olup, hayat boyu bölünebilme özelliğine sahiptir. Beden üzerinde meydana gelen doku hasarının onarılmasında düz kas hücreleri bölünüp çoğalması için uyarılır. Kasları oluşturan yapı mikroskop altında incelendiğinde çapraz örüntülere rastlanır.

Aktin ve miyozin proteinlerinin birbiri üzerinde kayması ile kasılma ve gevşeme hareketi ile mekanize hareket gerçekleştirir. Bu kas kütlesi merkezi sinir sisteminin komutları ile yani isteğimiz ile çalışır. Kas hücreleri sarkolemma isimli hücre zari ile kaplıdır. Gelişip irileşmeye en uygun kas kütlesidir. Kalp kası ise çizgili olmasına rağmen istemsiz çalışır ve sürekli çalışması onu irileştirmez.

Kas kütlesi nasıl geliştirilir?

Öncelikle yoğun bir antrenman temposuna girmeye hazır olun, ilk yapmanız gereken her kilonuzun karşılığı olarak 1-2 gram protein almanız gerekir. Basit şekerli (Beyaz şeker) besinler yerine komplek şekerli besinler (Patates) tüketilmelidir. Bunun sonucunda glikojen oranı sürekli belli bir yükseklikte kalacağından şeker düşmesi olmayacaktır. Bu da spor için daha fazla enerjinizin olduğu anlamına gelir.

Gün içinde özellikle akşam saatlerinde yapacağınız 3 km'lik ısınma koşusundan sonra 10 dakika dinlenilir ve kas kütlesi geliştirmek için belirlenen programın uygulamasına geçilir. Birinci gün üst kas grubuna yönelik çalışma yapılır. Bunun için trapez, boyun, kollar ve üst göğüs bölgesinin çalıştıran dambıllar ve aletler kullanılır. Her bölgesel hareket 4x10 şeklinde yapılır. Hareketler için harcanın süre toplan 45 dakikayı geçmemelidir. Aksi durumda kas stresi ve yorgunluk baş gösterir. Bunun yanı sıra hareketler arasında ortalama 1,5 litre su tüketilmelidir.
" } ] }