{ "title": "Kas Kasılması", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Kasilmasi-58.JPG", "date": "21.01.2024 08:13:52", "author": "Esin Gödekmerdan", "article": [ { "article": "Kas Kasılması; Diğer bir adı ile kas spazmı olarak bilinmektedir. Kasların kasılması için enerjiye ihtiyaç vardır. Kasların kasılması olayını sinirler gerçekleştirir. Sinirlerin kaslarda yer alan motor uç plaklarına uyarılar ulaştığında sinir uçlarından asetil kolin salınmaya başlar. Bu durumda kas kasılmasına yol açar. Kas kasılması birimine uzmanlar tarafından sarkomer adı verilir. Kaslara ulaşan sinir sayısı kasın işlevlerine göre farklılıklar gösterir. Kas kasılmasının meydana gelmesi için uyarıların belli bir şiddet sınırını aşması gerekir.

Kas kasılmasını meydana getiren en küçük uyarıya eşik değeri denir. Kaslar eşik değerinden küçük olan uyarılara karşı tepki vermezler fakat eşik değerinden yüksek olan uyarılara karşı tepki verirler. Kasa uygulanmakta olan uyaranın kuvveti fazlalaştıkça kaslar gevşeme yaşamadan tekrar kasılmaya geçer. Dinlenme durumunda dahi kas kasılmalarının meydana gelmesi mümkündür. Uzun süreli ve güçlü kas kasılmaları kas yorgunluklarına neden olabilmektedir.

Kas kasılması neden olur?
Kas kasılmasının gerçekleşme aşamaları nelerdir?
Kas Kasılması etkileri nelerdir?

Kas kasılması zor ve acı verici bir histir. Kas gevşetici ilaçlar ile kas kasılmaları tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Kas kasılması bölgesel olarak gerçekleşebilmektedir. Kasılan bölgeye kas gevşetici kremlerin sürülmesi kasılan bölgedeki kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Kas kasılması tedavisine doğal bir çözüm olarak lavanta yağı ile masaj yapmak tercih edilebilir bir yöntemdir. Lavanta yağı yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Kas kasılmasının önüne geçebilmek için kişiler kalsiyum, mineral ve vitaminler ile beslenmeye özen göstermelidir. Kas kasılması kasın gereken durumdan daha kısa kalarak uzamaması halinden kaynaklanır. Kas kasılması esnasında en küçük hareket bile şiddetli acılar çekmeye yol açar. Fıtık hastalığı da günlük hayatta kas kasılmasına sebep olabilmektedir. Kas kasılması yumuşak doku darbelerinde fazla etki yaratmazken büyük yaralanmalarda ciddi sorunlara neden olabilir.

Kas kasılması hissedildiği anda dinlenmeye geçilmelidir aksi takdirde görü dönüşü mümkün olmayan kas zedelenmeleri meydana gelir. Kas kasılması esnasında müdahale yöntemleri arasında kasılma oluşan bölgeyi gerdirme, kas iğnesi olan botulinum toksin kullanma, kas kasılmasının meydana geldiği bölgeye sıcak havlu koyma gösterilebilir.
" } ] }