{ "title": "Kas Hücresi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Hucresi-42.gif", "date": "19.01.2024 19:35:57", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Kas hücresi: Kaslar, tel gibi dokulardan meydana gelen kasılıp, gerilme ile vücut hareketlerinin oluşmasını sağlayan organ ile bu organın tele benzeyen dokusudur. Diğer adı “adale\"dir. Kas hücresi, kas dokusunu oluşturan, kasılma yeteneği ile özelleştirilen hücrelerdir. Kaslar vücut içerisinde iskelet kemiklerine kuvvet uygulayarak, vücudun hareket etme kabiliyetini yerine getiren yapılardır. Vücuda dayanak verip, vücudu ayakta tutan ve hareket etmesini sağlayan kemikler, kas ve eklem yapılarının yardımıyla bir arada çalışma yapar. Düz kaslarda tek hücreler halinde bulunurken, çizgili kas tipinde ise hücre sınırları eriyerek, çok çekirdekli durumda bulunur.

Kasların türleri

Vücut içerisinde kas kendi içinde 3 gruba ayrılır. Bunlar çizgili kas, kalp kası ve düz adale şeklinde olurlar.

Düz kaslar: Düz kasların yapıları mekik biçiminde olur ve kas hücreleri tek çekirdekten meydana gelir. Oval şeklini anımsatan bu çekirdekler hücrelerin orta kısmında konumlanmıştır. Düz kas tipleri, çizgili kas tiplerine oranla daha yavaş, daha özenli ve uzun süreli çalışma yapılarına sahiptir. İstem dışı hareket eden işlevlere sahip olan; solunum sistemi, sindirim, boşaltım ile üreme sistemlerinde yer alan organ yapılarında bu düz kas tipleri vardır. Düz kas tipleri mikroskop merceğinde incelendiği zaman sarko plazmalarında bantlaşma görülmez, bundan dolayı da düz kas veya adale şeklinde isimlendirilir.

Çizgili kaslar: Çizgili kaslar iskelet adalesi olarak tanımlanır. Bu kas hücreleri uzun bir silindir şeklinde olan hücre zarının alt kısmında bulunur. Çizgili kas tipleri beynin denetimi altında iskelete ilişkili bir şekilde çalışır. Çizgili kasların işlevi, iskeletle beraber vücudun hareket kabiliyetini yerine getirmesini temin eder. Bu tip kaslar, kaslara göre daha çabuk şekilde kasılır ve yorulması aynı şekilde çabuk olur.

Kalp kası: Kalp kası yapısı nispeten çizgili kas yapısına benzer. Ancak bu yapıda iş yapma sistemi çizgili kas gibi istemli olarak değil, irade dışındadır. Kalp kasındaki iş denetimi sinir sistemine bağlı olarak çalışır. Sinirlerde oluşabilecek herhangi bir hasar durumu kalp kas yapısında felç oluşumuna yol açar. Kalp kasının işlevi açısından, vücudun hareketliliğini sağladığı için diğer dokulara oranla daha fazla miktarda oksijen ile enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Kalpteki kas hücresinin çekirdekleri orta kısımda bulunur ve kas lifleri çizgili kasa benzer şekilde düz lif biçimindedir.
" } ] }