{ "title": "Kas Hastalıkları", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Hastaliklari-59.jpg", "date": "21.01.2024 06:07:05", "author": "İbrahim çiftçi", "article": [ { "article": "Kas hastalıkları, diğer bir adı is myopati olan ve günlük yaşamı etkileyen en problemli hastalıkların başında gelmektedir. Yürüme, koşma, merdiven çıkma kısaca günlük hayatta yaptığımız bütün hareketleri engellemektedir. Her yaş grubunu etkileyen bu hastalık için doğru teşhis ve gerekli tedbirlerin alınması çok önemlidir. Kaslarımız beyinden aldığı sinyaller ile tüm vücut hareketlerini yapmamızı sağlayan en önemli parçadır. Oturup kalkmamızı, gülmemizi, konuşmamızı ve göz kırpmamızı sağlayan sağlayan yapıdır. Kasları oluşturan birimler kas hücreleridir ve bunları gözlerimizle göremeyiz. Beyinden geçen hareket eylemleri, vücudumuzu bir ağ gibi saran sinirler yardımıyla kaslarımıza ulaştırılır ve kaslar kasılarak bu sinirlerden gelen eylemleri gerçekleştirir. Kasılma sırasında hücreler kendi enerjilerini kendileri üretir ve bu ürettikleri enerjileri kullanırlar. Günlük hayatta karşılaştığımız küçük kas hastalıkları liflerin incilmesi sonucu oluşan güçsüzlük, ağrı ve krampların görüldüğü hastalıklardır.

Sık Karşılaştığımız Bazı Kas Hastalıkları

Kavşak tipi kas distrofileri: Omuz ve kalça çevresi kaslarda kuvvetsizlik nedeni ile hastaların merdiven çıkamaması durumudur.

Miyotonik distrofi: Anne ya da babası hasta olan her yaşta çocuğun karşılaşabileceği bir hastalıktır.

FSH: bu hastalıktan çoğunlukla yüz kasları, omuz çevresi kasları etkilenir ve yine anne ve babadan geçen bir hastalıktır.

Konjenital myopatiler: Kas liflerinde meydana gelen yapısal bozulmalar sonucu ortaya çıkan bir kas hastalığıdır.

Mitokondriyal kas hastalıkları: Mitokondriler hücrenin enerji ihtiyacını karşılayan yapılardır. Bu yapıların zarar görmesi sonucunda kaslar yetersizleşir. Anne ve babadan geçen bir hastalıktır ve en sık görülen belirtileri göz kapaklarında düşüklük, kol ve bacaklarda güçsüzlük.

Kas hastalıkları belirtileri nelerdir?
Kas hastalıkları tedavileri

Egzersiz tedavisi: Germe egzersizleri ve kuvvetlendirme egzersizleri uygulanır ve bu tedaviyi uygulayabilmek için hastalığın erken teşhis edilmesi önemlidir. Kuvvetlendirme egzersizlerini uygularken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar şunlardır;
Hidroterapi: Kas hareketlerinin su içinde yapılması işlemidir.

Splint uygulamalar: Splint uygulamaları kas hastalarının tedavisinde önemli yer tutmaktadır. Vücutta uzuvları korumak, desteklemek, yapamadığı harekete yardımcı olmak veya istenmeyen hareketi engellemek amacıyla çeşitli materyallerden yapılan aletlerdir.

Solunum tedavisi: Kas hastalığı nedeniyle nefes alıp vermekte zorlanan bireyler, omuzlarını kullanarak nefes almaya çalışırlar.
" } ] }