{ "title": "Kas Gelişimi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Gelisimi-48.jpg", "date": "19.01.2024 07:36:56", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Kas Gelişimi; Kasların gelişimi için genelde vücut gerdiren hareketler veya ağırlık antrenmanları yapılır. Kas gelişiminde en önemli faktör; protein sentezi ve hücre yenilenmesidir. Kaslar protein yapılı binlerce liflerden meydana gelir. Mekanizma protein yapıda, ince liflerin yenilenmesi ile işler.

Sporcular vücudu zorlayan; mekik, şınav ve barfiks çektiğinde veya dumbbell, halter gibi ağırlık çalıştığı zaman kasları meydana getiren liflerde ufak yırtılmalar meydana gelir ve kas hasar görür. Vücut kendiliğinden liflerdeki hasarı giderir, onarır. Sonuçta kaslar önceye oranla daha güçlü ve geniş hal alır.

Kas Gelişiminde Beslenme

Öncelikle tüketilen tüm besinler organik, doğal olmalıdır. Ambalaj ürünleri tercih edilmemelidir. Fast food, sosis, jambon tarzı besinlerden uzak durulmalıdır. Kaslar protein yapıda olduğunda beslenmede protein içerikli besinlere yer verilmelidir. Bu besinlerin başında yumurta gelir. Ama tüketilen yumurta; köy yumurtası olmalıdır. Günde 2 adet yumurta tüketilebilir, rafadan veya kayısı kıvamında. Yumurta dışında tüketilmesi gereken besinler;
Karbonhidrat tüketiminden uzak durulmalıdır. Çünkü vücudun yağ oranını artırır. Karbonhidratlar basit şekerlerdir ve kas gelişimine faydası yoktur, sadece vücudu yağlandırır. Ayrıca kesinlikle protein tozu yahut özel vitaminler kullanmayın. En iyi yöntem doğal beslenmektir. Protein bakımından zengin besinleri tüketin.

Kas Gelişim Zamanlaması; Kas gelişimi için yapılan antrenmanlar arasında 1-2 gün olmalıdır. Çünkü kasların onarımı tam olarak gerçekleşmelidir. Onarım tam olmadan yeni başlayan çalışmalar kaslarda hasar artırır. Daha hızlı gelişsin diye yanılarak kaslara fazla yüklenme; rabdomiyoliz hastalığı, böbrek hasarları, kas protein artıklarının kana karışması gibi riskli sonuçlar doğurur. Kısa zamanda hızlı kas yapmak bu kasları kısa zaman içinde hızlı kaybetmenize neden olur. Bu nedenle kas gelişim çalışmaları uzun sürece yayılmalıdır.

Kas Gelişim Egzersizleri Esnasında Yapılması Gerekenler
Kaslardan hangisi çalışıyor, ağrı ve acı hissi var ise o kasta gelişim vardır. Antrenmanlar esnasında vücutta yanma hissi olmalıdır. Eğer yanma hissi yoksa antrenmanlar kas gelişimi açısında olumsuzdur. Ayrıca yapılan antrenmanların faydalı olup olmadığını kontrol etme amacı ile kanda bulunan CK (Kreatin kinaz) miktarına bakılır. CK değerimin yüksek çıkması kas gelişiminde olumlu ilerleme olduğunu gösterir.
" } ] }