{ "title": "Kas Fizyolojisi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Fizyolojisi-16.jpg", "date": "20.01.2024 17:55:20", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kas Fizyolojisi, Kaslarımız iskelet sisteminin dik durmasını ve hareket etmesini sağlayan özel hücreleri sayesinde besinlerden elde edilen enerjiyi hareket enerjisine çeviren yapılardır. Kas hücreleri içinde bulunan fosfat ve karbonlardan oluşan nükleitler (ATP) sayesinde güç elde ederler. Kas fizyolojisi; Solunum, hareket, postür (Duruş) sağlama, ısı oluşturma, kalp hareketleri, peristaltik hareket gibi eylemler kaslarımızın temel görevleridir. Peristaltik hareketler; bağırsak, yemek borusu gibi organellerin hareket sistemidir.

Kas fizyolojisi mekanik, elektriksel ve kimyasal uyarılar ile harekete geçer. Hücre bütünü üzerinde güç aktarma kapasitesi vardır. Kaslarımız çok çeşitli görevleri ifa ettiğinden türleri de genel olarak üç tanedir. Bunlar; yapılarına göre, kasılma özelliğine göre ve kontrol merkezine göre iskelet kası (Çizgili kas), düz kas ve kalp kası olarak sınıflandırılır.

Çizgili kas hücreleri (Miyoblaslar) gelişerek doğumdan hemen önce yapısı tamamlanır. Bebek doğduktan sonra yeni miyoplastlar oluşmaz, var olanlar gelişerek erişkinliğe ulaşıncaya kadar büyümeyi sürdürür. Kas liflerinin çapı 10-100 mikrometre (Milimetrenin binde biri) arasında, uzunlukları ise 20 cm'ye kadar ulaşabilir. Kas hasarlarında yerini komşu lifler almaz, hasar gören kas lifi kendini tamir eder.

Kas fizyolojisi çalışma prensibi

İskelet kasının uyarılması sinirlerde olduğu gibi elektriksel uyarı ve iyonik akımlarla olur. Her kas hücresi üzerine aldığı elektrik akımı hakkında değerlendirme yaparak bir sonraki kas hücresine aktarır, bu aktarım saniyede 5 m. Sürer. Bu sürenin uzunluğu görev yapacak kas kütlesinin hangisinin olup olmadığına karar vermesinden kaynaklanır.

Kas fizyolojisi görüntüsü

Kas fizyolojisi; İskelet kasındaki çizgili görüntü 1-2 mikrometre silindirik çaplı demetler şeklinde olur. Çizgilerin oluşumu miyoblastlar ve paralel uzanan birçok ince kalın miyozinden oluşur. Miyofibriller çizginin çoğunluğunu oluşturur. Her bir miyofibril (Troponin, aktin, tropomiyozin) çizgi lifinin iki ucuna kadar ulaşarak tendonlara bağlanır. Her lifte, lifin ince ve kalınlığına göre binlerce miyofibril vardır. Miyofibriller (Protein iplikçiği) kasların kasılıp gevşemesini sağlayan aksiyon üreten hücrelerdir.

Kas fizyolojisi rahatsızlıkları

Kas fizyolojisi hastalıkları merdiven çıkma, yokuş çıkma, kolları kaldırma, başını yıkarken zorlanma, yokuş çıkma gibi durumlarda kendilerini belli ederler, belli bir hastalıktan kaynaklanabileceği gibi kalıtsal olarak geçen bir durumda olabilir. Özellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen bu rahatsızlıklar yaşlılığa bağlanırken, ortada hiçbir şey yok iken oluşan kas sorunları için güç üretecek eylemlerde bulunmak gerekiyor. Bunun için öncelikle yapılması gereken check-up'tır. Cek-up ile yapılan kas gücü muayenesi ile sorunun neden kaynaklandığı anlaşılacaktır. Bu durumda hemen tedaviye başlanmalıdır.

Bitkinlik, Egzersiz İntoleronsı, hipertrofi, atrofi, psödohipertrofi, kontroktür, kemik veter refleksi, miyotoni, miyalji sistematik hastalıklar, kramp vb. Hastalıklar kas fizyolojisinde ortaya çıkan hastalıklardır. Kas iskelet sistemi branş hekimi ortopedi uzmanıdır.
" } ] }