{ "title": "Kas Erimesi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Erimesi-31.jpg", "date": "20.01.2024 16:41:30", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Kas erimesi, bir hastalık türü değil hastalığın belirtisidir. Bir kişi kas erimesinin meydana geldiğini kendisi teşhis edemez. Ancak doktor kontrolünde bu belirtinin doğruluğu anlaşılır. Özellikle kas hastalıklarının birçoğu kas erimesine neden olabilir. Kas erimesi kasların incelmeye ve kas hacminin küçülmesine neden olmaktadır. Kas erimesi vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen hastalıklardan dolayı da kaynaklanabilir. Kas erimesi bazen genetik hastalıkların bir sonucu olarak da karşımıza çıkabilir. Genetik hastalıkların dışında kalan bu kas erimeleri hastalık gruplarından olan enfeksiyonlarından da kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden kas erimeleri kimyasal maddelerin etkisiyle, ilaçların etkisiyle, toksik maddesiyle ve çeşitli bağ doku hastalıkları etkisiyle de kendini gösterebilir.

Kas erimesi belirtileri nelerdir?

Kas erimelerinin belirtileri çok farklıdır ve zaman fark etmeksizin, bir kas ağrısı ya da bir bel ağrısı olarak karşımıza çıkabilir. Denge kaybolup neler olup biteceğini tam olarak kestirmek mümkün değildir. Bu durumu idrak etmek imkânsızlaşır ve farkına varıldığında geç kalma durumuyla karşı karşıya kalınabilir ya da ayaktayken dengenin kaybolup yere düşme tehlikesi ile karşı karşıya kalınabilir. Bu gibi hadiselerin ne zaman ortaya çıkacağı belli olmuyor ve hazırlıklı olmak gerekir. Kas erimesinin bir başka belirtileri ise bacaklarda görülmektedir. Yani yürürken, merdiven çıkma, koşarken zorlanma olursa kas erimesi belirtimi mevcuttur. Kollarda ise kas erimesi, kitap okurken, saçları tararken zorlanması durumunda belirtilerini göstermektedir. Kas erimesinde güç kaybı daha çok ön plandadır.

Kas erimesi neden olur?

Kas erimesi kas hastalıklardan ve sinir bölgelerinin tutulmalardan olabilir. Omurilikte ön boynuz adı verilen motor hücrelerini tutan hastalıklar, sinir köklerinde tutulan hastalıklar ve fıtıklar, bölgesinde bulunan sinir sistemini tetikleyen hastalıklar gibi patolojiler de kas erimelerine sebep olmaktadır. Bunların dışında kalan diğer hastalıklarda kas erimelerine sebep olmaktadır. Örnek verecek olursak, bağ dokusu, hormonal, genetik, enfeksiyon hastalıklar ve ilaçlara bağlı olarak görülebilir. Kas erimesinin bir başka nedeni ise yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çünkü yaşlılıkta insan kuvvetinden düşmekte ve aktif olan çalışan kasları artık yavaş yavaş işlevini yitirmektedir.

Kas erimesinin tedavisi nasıl yapılır?

Kas erimeleri geç fark edildiği zaman belki iş işten geçtiğinin yukarıdaki yazımızda dile getirmiştik. Ancak erken teşhis hayat kurtarır sloganıyla davranıldığı zaman, bu hastalığın tedavisi olabilir. Gerek ilaçlarla gerek fizik tedavisiyle kasların her zamankinden daha fazla kuvvetli olması gerekir. Kas erime tedavisi uygulanırken kas erimesine dene olan faktörleri irdelemek gerekir ve o nedenlere yönelik olarak tedavinin uygulanması gerekli olacaktır. Bunlardan ziyade hastanın daha sağlıklı beslenmesi ve sürekli olarak kasları güçlendirecek egzersizler yapması şarttır. Fizik tedavi kasların daha güçlü olmasını sağlamak için tedavi yöntemi uygulanır. Fizik tedavi fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist uzmanı tarafından yapılmaktadır. Fizyoterapi belirli olarak bir süre uygulanmaktadır. Kas erimeleri beslenme ile bağlantısı olduğundan daha dengeli beslenmeli ve doğal besinler kullanılmalıdır.
" } ] }