{ "title": "Kas Distrofisi Nedir", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Distrofisi-Nedir-66.jpg", "date": "19.01.2024 19:18:51", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Kas distrofisi nedir, diğer adı ile kas erimesi olarak bilinen ve tıpta misküler distrofi olarak adlandırılan genetik bir hastalıktır. Kas distrofisi hastalığı nadir görülen bir hastalık grubunda olmakla birlikte, hastalığın etkileri kişiye hayatı oldukça yorucu hale getirir. Kas distrofisi hastalığı teşhisi konulan kişide kaslar zayıflar, kasların yapısı bozulur ve kas dokularının yerini zaman içerisinde yağlar almaya başlar. Kas distrofisi hastalığı ile kalp sorunları, skolyoz olarak adlandırılan, kişinin yan tarafa doğru eğik bir hal alması ve arka kemiklerde eğrilikler oluşması veya dönmesi ve şişmanlık gibi sağlık sorunları da birlikte görülebilmektedir. Kas distrofisi kromozom yapısı olarak kızlarda daha nadiren görülmesine karşılık, erkeklerde daha sık rastlanmaktadır.

Kas distrofisi belirtileri nelerdir?

Kas distrofisi nedir sorusu genel olarak 3-6 yaş grubu arasındaki çocuklarda görülen bir hastalıktır şeklinde açıklanabilir. Hastalığın genel belirtileri yürüme zorluğu ve yürümenin gecikmesi, yatma veya oturma pozisyonunda iken doğrulma da zorluklar yaşanması, Kaslarda güçsüzlük sebebi ile sık sık düşmelerin meydana gelmesi başlıca belirtilerindendir. Diğer belirtiler ise şu şekildedir.
Kas distrofisi teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Kas distrofisi teşhisi fizik muayene ve tanıya yönelik testler ile yapılır. Kas distrofisi teşhisi için, kan testleri, kas biyopsisisi, elektromiyogram, elektrokardiyografi gibi testler yapılarak teşhis edilmektedir. Kas distofrisi tedavisi için bugüne kadar bulunmuş herhangi bir tedaviye yönelik herhangi bir ilaç veya cerrahi yöntem bulunmamakla birlikte, hastalığın seyrini azaltıcı, şekli bozukluklarını önleyici ve hastanın herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan hareket etme imkânına yönelik olmaktadır. Kas distofrisi tedavisi olmayan ve bir ömür boyu sürebilecek bir hastalık olup, kas deforme olma durumlarını önlemek veya en az seviyeye indirmeye yönelik olarak yapılan tedavi yöntemleri ile hastanın evinde tüm faaliyetlerini bağımsız olarak yapabilme becerisi kazandırmaya odaklı tedavilerdir. Bu hastalığın tedavisinde önemli durumlarda cerrahi müdahale de yapılmakla birlikte, tedavi genel olarak fizik tedavi ve rehabilitasyona yönelik yapılmaktadır.

Kas distrofisi kaslarda deforme olma ve komplikasyonları bakımından ömür boyu ilgi gerektiren ilerleyici bir hastalıktır. Kas distofrafisi hastalığı yaşayan bir çocuk büyüdükçe, bacak kaslarının zayıf olmasından dolayı oturma, yürüme ve hareket etmede zorlanacaklardır. Bacak kaslarının çalışmamasından dolayı 12 yaşına kadar tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyarlar, bu hastalığı takiben de kalp ve akciğer sorunları ise ergenlik dönemlerinde ortaya çıkar.

" } ] }