{ "title": "Kas Çeşitleri", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Cesitleri-75.png", "date": "22.01.2024 01:12:17", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Kas Çeşitleri, kaslar vücutta hareketin ve postürün sağlanmasını ve ısı üretimini gerçekleştirirler. Vücudumuzda bulunan tüm kaslar, kasılabilme, uyarılabilme, uzayıp gerilebilme ve normal boyutlarına geri dönebilme özelliklerine sahiptir. Vücudumuzun hemen hemen her bölgesinde yer alan kaslar, liflerden oluşa yapısı ile üzerinde bulunduğu organın hareket etmesini sağlar. Vücudumuzda bulunan pek çok kas istem dışı hareket eder ve hayati fonksiyonların gerçekleştirilmesini sağlar.

Kas çeşitleri ve özellikleri nelerdir?
İskelet kasında kas liflerinin yapısı, çok sayıda çekirdek, sarkolemma, T-tübül sistemi, sarkoplazmik retıkulum ve sarkoplazmadan oluşur. Sarkomer çizgili kasın kasılabilen en küçük birimini oluşturur. İnce ve kalın flamentlerden oluşmaktadır. Kasılmanın gerçekleştiği yer ise miyofibrillerdir.
Tek birimli düz kaslarda, kas lifleri demet ya da tabakalar halindedir. Uyarıldığı zaman aksiyon potansiyeli çevredeki liflere doğrudan elektriksel ile ulaşmaktadır.

Çok birimli düz kaslar, ayrı ayrı düz kas liflerinden oluşmaktadır. Her bir lif tek bir sinir sonlanması ile innerve edilir. Çok birimli kaslar iriste, piloerektör kaslar da büyük bronşlar ve arterlerde bulunur.

Düz kaslarda nöromuskuler kavşak bulunmaz. Otonom sistemde bulunan sinir hücreleri tarafından düz kas liflerinin çok yakınına salgılanan nörotransmitterler difüzyon ile membranı geçer. Düz kaslar, aktin ve miyozin flamentleri içerir. Tropomiyozin olduğu halde troponin karması yoktur. Düz kas liflerinin destek yapısında kaldesmon ve kalponin bulunur. Sitoskeleton yapıya sahiptir. Düz kaslardaki ekonomik enerji tüketimi vücuttaki bütün işlevler ile organların düz kaslarında belli bir gerimin sürekliliği açısından oldukça önemlidir. Düz kaslar gerildiklerinde boylarını çok büyük bir değişme olmadan değiştirebilme yeteneğine sahiptir.
" } ] }