{ "title": "Kas Anatomisi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kas-Anatomisi-69.jpg", "date": "18.01.2024 23:47:49", "author": "Zuleyha tonbul", "article": [ { "article": "Kas anatomisi, Bütün canlıların vücutlarında bulunan, organların ve vücut yapılarının hareket etmesini sağlayan dokulara kas denir. Görevleri vücuttaki hareket sisteminin sağlamaktadır. Ayrıca güç oluşumunu da sağlar. Yaşamsal fonksiyonlarımızı devam ettirmemiz için kas hareketleri oldukça önemlidir. Çünkü kaslar iskelet sisteminin düzgün bir şekilde işleyişini ve çalışmasını sağlar. Eklemler ile birbirine sıkıca bağlanmış olan iskelet sisteminin kasılıp gevşemesi kaslar sayesinde meydana gelmektedir. Kasların bir bölümü bizim kontrolümüz altında çalışırken bir bölümü ise tamamen istem dışı hareket etmektedir.

Kas anatomisi bölümleri

Düz kaslar: Genelde iç organlarda ve kan damarlarında bulunmaktadırlar. Otonom sinir sistemi ile hareket ederler ve istem dışı çalışan kaslardır. Vücudumuzda toplardamar mide, bağırsak, atardamar gibi sistemlerin yapısında bulunurlar.

Çizgili kaslar: Adından da anlaşıldığı gibi çizgili bir yapıya sahiplerdir. Aynı zamanda iskelet kası olarak adlandırılırlar. Liflerden oluşur ve çok çeşitli çekirdekli hücrelere sahiptirler. Bu kasların hareket esnasında oluşturmuş olduğu en küçük kasılma işlemine sarkomer adı verilir. Yaklaşık olarak insan vücudunda 639 adet iskelet kası bulunur. İskelet sistemi kaslarının kasılması sonucu hareket eder. Vücut yapısında bulunan diğer kaslara göre hareketleri daha fazla olmaktadır.

Kalp kası: Kalp kası da çizgili bir görünüme sahiptir ve iskelet kasları ile birbirlerine oldukça benzerler fakat oluşumunda bulunan kas lifleri sayesinde yapı olarak farklıdırlar. Bu kaslarda otonom sistemi ile kontrol edilmektedir ve uyarılmaktadır. Kaslar sinir uyarıları ile uyarılma özelliğine sahip oldukları için uyarıcı özellikleri vardır ve kasılma şeklinde uyarıya cevap verirler. Bütün kaslar esnek olma özelliğine sahiptir. İlk başta esnerler ve sonra tekrardan kendi şekillerine dönerler. Viskozite özellikleri vardır kasılırken onlara engel olan iç ve dış etkenlere karşı sürtünerek direnç gösterirler. Bu da kasların oluşabilecek herhangi bir durumda kopmasını ve yırtılmasını engeller.

Kas anatomisi kasılmaları nelerdir?
" } ] }