{ "title": "Kalp Kası", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Kalp-Kasi-91.jpeg", "date": "20.01.2024 18:32:54", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Kalp Kası, kalp göğsün ortasında yer alan kaslardan oluşan bir organdır. Vücudumuzda sol göğsün üzerinde yer alır. Normal bir kalp yumruk büyüklüğünde bir kas yapısındadır. Kalbin başlıca görevi ise vücuda kan pompalamaktır. Kalp kası istemsiz olarak çalışan bir kastır. Kalp duvarında bulunan çizgili bir kas türüdür. Kasın çalışmasını kontrol eden sinirler kalp kası içinde bulunur. Sinirlerdeki bozulmalarda zamanla felce yol açmaktadır. Ayrıca kas dokusu vücudun hareketini sağladığı için diğer dokulara göre daha fazla enerjiye ve oksijene ihtiyaç duymaktadır. Kalp kasında hücreler belli bölgelerde enine uzayan parlak şeritler halinde birbirlerine bağlıdırlar. Bağlanan bu şeritlerin ortası boştur ve bu boşluklar sayesinde de kalp kası hücrelerinin içleri birbirleriyle bağlantı halindedirler. Ayrıca kalp kasları çizgili kas yapısına sahiptirler ve bu kasta yalnızca kalbimizde bulunmaktadır. Görünüş olarak çizgili kasa benzer ancak düz kas gibi çalışan tek kas kalp kası dır.

Kalp kası özellikleri; kalp kasının çalışması sinirler ve hormonlar sayesinde düzenlenmektedir, vücudumuzda çizgili kasa sahip olan tek organ kap kası dır, isteğimiz dışında çalışmaktadır. Kas telleri yan demetler ile birbirine bağlanmıştır, demetler arasında birden fazla kan damarı vardır. Kalp kası ritmik olarak çalışan bir kas çeşididir. Nöronlar bazı noktalarda düğümlenmiştir ve düğümlenen bu noktalardan da hücrelere uyarılar dağıtılmaktadır.

Kalp kası görevleri; kalp kasının görevi gevşeme hareketi yaparak kan alıp kan pompalamaktır. İsteğimiz olmadan çalışan bu kaslar yapı olarak çizgili kaslara benzemektedirler.
" } ] }