{ "title": "İskelet Kası", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Iskelet-Kasi-68.jpg", "date": "19.01.2024 09:01:52", "author": "Zeynep Güney", "article": [ { "article": "İskelet Kası; iskeletin etrafını saran, iskeletin hareket etmesini sağlayan ve istediğimiz zaman hareket ettirebildiğimiz kaslara denir. Bu kaslar liflerden oluşur. Lifler ise miyofibrillerden oluşur. Miyofibriller ise yan yana duran aktin ve miyozinlerden meydana gelir. Miyofibriller enine çizgili şekilde görülür. İskelet kaslarından bazıları şunlardır;
İskelet kası, isteğimize bağlı olarak hareket edebildiğimiz kaslardır. Vücudumuzun ağırlığının neredeyse yarısını oluşturur. Hızlıdır, kısa süreli olarak çalışır. Kas hücreleri uyarılabilir ve uyarıları iletebilir. Kaslar mekanik olarak kasılıp gevşeyerek çalışır. ATP üreterek kendisi için gerekli enerjiyi üretebilir.

İskelet Kaslarının Fonksiyonları
İskelet Kası İçeriğinde Neler Bulunur?
İskelet Kasının Yapısı

İskelet kası, boyu 1 mm ile 30 cm arası, eni ise 10 ile 100 mikron arası değişebilen liflerden oluşur. 150 lif bir araya gelip lif demetlerini oluşturur. Lif demetlerinin bir araya gelmesiyle de kas oluşur. Bu kaslar iskeletin etrafını çevreleyerek iskelet kası sistemini oluşturur. Kas liflerini oluşturan hücrelere miyoblast, kas liflerinin hücresinin sitoplazmasına sarkoplazma, kas liflerinin zarına ise sarkolemma denir. Sarkoplazma içerisinde enerji üretimi sağlayan mitokondri, hücre içi ilerimi sağlayan endoplazmik retikulum ve kasılmasını sağlayacak olan miyofibriller bulunur. Miyofibriller ise miyoflamentlerden oluşur. Miyoflamentlerin kalın olanına miyozin, ince olanına aktin adı verilir. Kas kontraksiyonu aktin ve miyozinlerin çalışmasıyla gerçekleştirilir.

" } ] }