{ "title": "İnsan Kas Anatomisi", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Insan-Kas-Anatomisi-37.jpg", "date": "19.01.2024 11:25:55", "author": "Kürşat Yıldırım", "article": [ { "article": "
İnsan Kas Anatomisi, Kaslar vücudumuzda kasılma ve gevşeme yeteneğine sahip dokulardır. Asıl amacı güç üretmek olan bu dokunun diğer adı adeledir. İnsan Kas Anatomisi çeşitli kasların ihtiyaç durumlarına göre ortak veya serbest çalışması ile ortaya çıkar. İnsan kas anatomisinde katagorize edilen kaslar; merkezi sinir sisteminin kontrol ettiği çizgili kaslardan (İskelet kası) oluşan istemli kaslar ve bizden habersiz çalışmalarını sürdüren otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilen istemsiz düz kaslardan oluşur. Kalp otonom sinir sistemine bağlı olarak çalışmasına rağmen çizgili kas grubuna girer. Bazı kaynaklarda sınıflandırma düz kas, kalp kası ve çizgili kas olarak açıklanmıştır.

Düz kaslar; isteğimiz dışında çalışır, bu kaslar dolaşım, solunum, ürogenital sistemlerin uyum içinde çalışmasını sağlar, otonom sinir sisteminin kontrolünde olup, iskelet sistemi ile bir bağı yoktur. Kan damarları, organları içinde bulunan kaslar bu kas grubundadır. Düz kas hücresi soluk, mat renkli oval merkezde tek çekirdeği olan bir hücresi bulunur. Vücutta kollajen, elastin ve laminin maddelerinin ayarlanmasını da sağlar.

Çizgili kaslar; Hareket kaslarıdır, aktin protein ve miyozin moleküllerinin birbiri üzerine kayması ile fiziki hareket oluşur. Çizgili kasların rengi kırmızıdır. Hücre Sarkolemma isimli zar ile çevrilir. Hücreler Endomisyon doku ile birbirine bağlanarak kas demetleri ve liflerini oluşturur. Lif demetleri oluşarak iskelet kasını meydana getirir. Dışarıya yansıyan görüntü çizgili tarzda olup gelişime bağlı olarak çatallaşabilir ve büyüyebilirler.

Kalp Kası; çizgili kas grubundan olan kalp kası, otonom sinir sisteminden aldığı sinyalleri kalbin iki noktasına uyum içinde aktararak kalbin kasılıp bırakmasını sağlar, böylece damarlara yaşamsal kan pompalanmış olur. Kalp kası çizgili olduğu halde çalışarak büyümez ayrıca yoğun çalışmadan dolayı kramp geçirmez.

İnsan kas anatomisi görevleri; Kaslarımız, vücudumuzun iskelet sisteminin ayakta durmasını, hareket etmesini ve refleks göstermesini sağlayan yapılardır. Genel olarak birbirine eklem yapıları ile bağlı olan iki kemiğe bağlanarak açısal hareket etmelerini sağlar. Bu durumda ortaya hareket ve yeterlilik çıkar. Ayrıca omurga eklemlerinin iskelet ile bağını sağlayarak vücudun uyum içinde hareket etmesini sağlar.
" } ] }