{ "title": "İltihaplı Kas Romatizması", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Iltihapli-Kas-Romatizmasi-93.gif", "date": "19.01.2024 08:05:37", "author": "Songül Topal", "article": [ { "article": "İltihaplı Kas romatizması, insan vücudunda kasların zayıflamasına sebep olan bir çeşit kas hastalığıdır. Hastalık çeşitli sıkıntılardan meydana gelir. İltihaplı kas romatizması hastası olan kişilerin günlük yaşam içerisinde birçok sıkıntı yaşadığı belirtilmektedir. Çıkabilmektedir. İltihaplı Kas romatizması hastalığı inflamatuar hastalıklar içinde yer alır. Ayrıca dermatomiyozit polimiyozit hastalığı olarak da görülür.

İltihaplı kas romatizmaları belirtileri nelerdir?

Polimiyozit hastalığında zayıflık ve halsizlik görülür. Bazen hastalık çok çabuk hızlı şekilde yayılır. Hasta da kas ağrısı veya kas güçsüzlüğü meydana gelebilir. Hastanın kol ve bacaklara yakın yerde kas gruplarının güçsüzlük hissedilmesine neden olduğu görülmektedir. Hastalarda görülen bazı durumlar kollarını kaldıramaması, merdiven çıkamaması, eğildiğinde doğrulamama gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu durum ilerledikçe yürümeyi de etkilerken; ilerleyen günlerde boyun kaslarını etkiler. Solunum kasları etkilenmesi sonucu nefes darlığı görülür. Bu şikâyet kollara etki eder. Bu durum akciğere de etkisini gösterir. İltihaplı kas romatizmasında hastalarda yüzde kızarıklık, göz kızarıklığı, sinir ucu iltihabı görülebilir.

İltihaplı Kas romatizması neden olur?

Kastalığın genetik yatkınlığı bulunan kişilerin bağışıklık sistemini bozulması, çizgili kaslara zarar vermesinden oluşur. Vücudun bağışıklık sisteminde çeşitli hastalık sonucu enfeksiyonlar oluşur. Bağışıklık sistemi yanlış çalışırsa vücudun dokularına zarar verebilirken; zararlı etki ilk başta çizgili kaslarda görülür. Hasar gören kaslarda zayıflama ve güçsüzlük belirtileri başlar. Bağışıklık sisteminde fazla ve hatalı çalışmalarda dokulara ve organlara zarar vermesi sonucunda otoimmünite karşılanabilir. Çok az görülen iltihaplı Kas romatizması hastaları kişilerde genetik oluşurken, bazı çevresel etkenler de bu hastalığı tetikler. Üzüntü, yorgunluk, uykusuzluk, stres gibi durumlarda ilaç kullanımı önerilir.

İltihaplı Kas romatizması tedavisi nasıl yapılır?

Kas hücresi hasarlı bulunursa bu enzimler kana karışırken kesin tanı konur. Bunun için elektromiyografi EGM çekilir. Testin sonucuna göre kasa iğne batırılan yere elektrik akımı verilirken kas kontrolü yapılır. Kesin sonuç için kas biyopsisi yapılması uygun görülürken; kaslardan parça alınmalı ve mikroskopla incelenmelidir. Bazı iltihaplı kas romatizması kanser ile rastlanırken; hastalara genel tarama yapılabilir. Hastanın çoğunda otoimmün bulunan kontrolsüz çalışma yer alan bozuk çizgili kaslara olumsuz etkileyen bağışıklık sistemi kontrol ve düzenli olmasına bakılır. Bu yöntemle hasta kortizona başlar. Kortizon alan kişiye yüksek dozda kullanıyorsa yan etki edebilir.
" } ] }