{ "title": "Diyafram Kası", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Diyafram-Kasi-54.jpg", "date": "21.01.2024 06:38:36", "author": "ayşegül tunçer", "article": [ { "article": "Diyafram Kası: Karın ve göğüs boşluğunu ayıran yapı itibariyle çizgili kas sınıfına giren kasa diyafram kası denir. Kas ve kiriş karışımı yapı göğüs kafesine bağlanır. Beynin iki diyafram siniri aracılığıyla çalışır. Karın kası olarak da bilinen diyafram kası, akciğerlerin kasılıp gevşemesinden sorumludur. Kaburga altında başka kas grupları da bulunur ancak diyafram soluk alırken kasılan ilk kastır.

Diyafram kası kasıldığında, akciğer ve göğüs boşluğu genişler, akciğerdeki hava basıncı düşer ve oksijen akciğerlere taşınır. Soluk verirken ise diyafram gevşer ve akciğerlerdeki karbondioksit dışarı atılır. Karın ve göğüs boşluklarını ayıran, kastan yapılmış bu organdan yemek borusuna, aort damarı ve göğüs kanalı geçer. Nefes aldığımızda kas kasılarak düzleşir verdiğimizde ise kubbe şeklini alır.

Bir çoğumuz diyaframı kullanmadan nefes almaktadır. Ağzımızdan nefes aldığımız için diyafram kasını geliştirmiyor ve gücünü kaybetmesine neden oluyoruz. Burnumuzdan, karnımızı genişleterek ve diyafram kasını kullanarak nefes almak en sağlıklı yöntemdir. Solunum insan vücudunu idame ettiren en önemli olgudur. Yanlış nefes alıp verme alışkanlıklarımız, birçok anatomik probleme ve sağlık sorununa sebep olmaktadır.

Ortalama bir yetişkin dakikada 14 defa nefes alır ve her nefes almadan akciğere 500cc ya da 700 cc hava dolar. Akciğerler hiçbir zaman tam kapasitesiyle çalışmaz. Eğer ki bir insan diyafram kasını ve bütün kaslarını sağlıklı şekilde kullanarak nefes alırsa, akciğere 2500 ve 3000 cc arası hava dolar.

Diyafram Kasının Görevleri Nelerdir?

Diyafram kasının en önemli görevi akciğere hava giriş çıkışını sağlamaktır. Oksijen girdiğinde kasılan ve karbondioksit çıkarken gevşeyen kas hayati önem taşır. Diayafram aşağı yukarı kasılır ve gevşer, böylece göğüs boşluğundaki hava basıncını ayarlar. Kaburgaların açılıp kapanması, akciğere hava dolup boşalması görevleri arasındadır.

Diyafram kası ve kaburgamız ters orantılı çalışır. Diyafram kası kasılıp aşağı çekildiğinde, göğüs boşluğu yukarı doğru genişler ve içine hava dolar. Diyafram gevşediğinde ise göğüs kası daralarak içindeki havayı dışarı verir. Göğüs boşluğunda biriken havayı ritmik bir şekilde dışarı veremeye diyafram nefesi denir. Diyafram nefesi düzenli ve dikkat isteyen çalışmalar gerektirir. Normal nefes alıp verirken kalbe çok görev düşer ve bu görevi vücut yerine getirirken kalbe çok yüklenmeden yapar. Ancak diyafram nefesi çalışmalarında kalbe daha fazla görev yüklenir ve daha fazla yorulur. Bu nedenden dolayı dengeli ve sınırlı sürelerde diyafram kası egzersizi yapılmalıdır. Diyafram nefesi, nefesi uzun süre kullanabilmek için, ses üreten bölgelerin zinde ve güçlü kullanılması için ve genel sağlık adına çok önemli yere sahiptir.
" } ] }