{ "title": "Deltoid Kası", "image": "https://www.kaslar.gen.tr/images/Deltoid-Kasi-24.jpg", "date": "21.01.2024 15:05:11", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Deltoid kası, omuz kasları anlamına gelmektedir. Bu kaslar günlük hayatta kol hareketlerinin yapılmasında büyük önem taşımaktadır. Bulunduğu konum ve anatomisi itibariyle zedelenmeye müsait bir durumda bulunmaktadır. Özellikle omuz eklemlerinin hareketi için çok önemli bir pozisyonda olmaktadır. Deltoid kası vücut geliştirme yapanlarda önem verilen bir durumdadır. İri omuz başları özellikle turnuvalara katılan sporcular için çok önemli olmaktadır. Tabi bu aşamaya gelmekte ciddi emek gerektirmektedir.

Deltoid kası anatomisi

Deltoid kası anatomik olarak önemli bir göreve sahiptir. Ayrıca birkaç adet kas kümesinden meydana gelmektedir. Bu kas grubuna deltoid denmesi üçgene benzemesinden kaynaklanmaktadır. Bu kasalar ön ve arka profilden bakıldığı zaman üçgen görünümü oluşturmaktadır. Delta kelimesi Yunanca üçgen manasına gelmektedir. Kas içinden enjeksiyon yapılacağı zaman genellikle bu bölge kullanılmaktadır. Deltoid kası 3 adet lif grubundan meydana gelmektedir. Bunlar;
Deltoid kası, sakatlanmaya çok müsait bir durumdadır. Özellikle basketbol, tenis vb. Kol gücü gerektiren sporlar ya da meslekler ile uğraşan kişilerde omuz kas yırtılmaları ya da omuz çıkmaları meydana gelebilmektedir. Bu durum bir sporcu için fiziksel aktivitesinin uzun süre aksamasına neden olabilmektedir. Deltoid kası vücut geliştirmede omuz bölgesinin estetiği için önemli bir pozisyonda bulunmaktadır. Yuvarlak omuz hatlarına sahip olmak için çok sıkı antrenmanlar ve beslenme programları gerekebilmektedir. Dikkat ederseniz basketbol, voleybol ve yüzme sporları yapanların omuz kasları daha belirgin hatlar ile ortaya çıkmaktadır. Deltoid kası yırtılmalarında kas bölgesine ilk etapta cerrahi müdahale uygulanmamaktadır. Sadece bir süre kolun destek ile kımıldamasının kısıtlanması sağlanarak dinlenmesi sağlanmaktadır. Bu sayede kol eski performansına dönmeye başlayacaktır. Bundan sonra fizik tedavi süreci oluşmaya başlayacaktır. Cerrahi müdahale gerektiren durumlar ciddi yaralanmalar gerektiren omuz kırılmaları ve yaralanmalarında meydana gelmektedir.
" } ] }